IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
11:21 | 8 март 2018
Обновен: 10:39 | 21 април 2024

Хващат бъбречни аномалии на деца още в утробата на майката

Проучване показва, че 15% от възрастните варненци са с увреждания на отделителната система

По материала работи: Слав Велев
Хващат бъбречни аномалии на деца още в утробата на майката

В пресконференцията участваха  доц. д-р Светла Стайкова, проф. д-р Димитричка Близнакова и проф. д-р Валентина Маджова(отляво надясно).
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Вродени аномалии на отделителната система при бебетата могат да се засичат още в утробата на майката. Това става с безвредно ултразвуково пренатално изследване. Това съобщи на пресконференция проф. д-р Димитричка Близнакова, детски нефролог в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Поводът бе Световният бъбречен ден, който се чества всеки втори вторник на месец март от 2006 г. насам.

 

Проф. Близнакова не скри, че бъбречните болести са все още предизвикателство за лекари и специалисти, тъй като в много случаи протичат без изявена симптоматика. Уврежданията в детска възраст се увеличават, затова профилактиката е от изключителна важност. За малчуганите над 6-месечна възраст има скринингова програма, която се прилага от 5 години, каза още проф. Близнакова.

През т.г. мотото на Световния бъбречен ден е „Жената и хроничните бъбречни болести“, каза доц. д-р Светла Стайкова, началник на клиниката по диализа в университетската болница.

 

 

15% от възрастното население на Варна и областта е с повишен креатинин, който показва здравето на бъбреците. Това са резултатите от наше проучване, направено преди 2 г., каза проф.доц. д-р Валентина Маджова, нефролог и управител на ДКЦ „Света Марина“. Освен това нито един от включените в изследването не е имал оплаквания. Доц. Маджова призова всеки да се подлага на профилактика на бъбреците поне веднъж годишно, като това важи с особена сила за хората с диабет, хипертония и други хронични заболявания.   

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна