IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:16 | 20 март 2018
Обновен: 19:12 | 20 април 2024

Деца от детските полицейски управления на Варна се запознаха с работата на съда и прокуратурата

По материала работи: Слав Велев
Деца от детските полицейски управления на Варна се запознаха с работата на съда и прокуратурата

Доброволци от Детските полицейски управления на ОДМВР – Варна преминаха своето обучение по темата „Съд и прокуратура“. Те посетиха Апелативния и Районния съд на Варна, където имаха възможността да разговарят с магистрати.

Съдия Росица Тончева от Наказателно отделение на Варненския апелативен съд, съдия Силвия Обрешкова – зам. председател и ръководител на  Наказателно отделение на Районен съд – Варна и прокурор при Варненската районна прокуратура Жаклин Кехецикян разказаха на децата за своята работа и отговориха на техните въпроси.

 

Какво работи съдията и защо законите трябва да се спазват? Какви са наказанията за малолетни и непълнолетни правонарушители? Възможно ли е ако нарушим закона докато сме малки, това събитие да повлияе на нашето бъдеще? Какво е участието на прокурорите и на адвокатите в един съдебен процес? Наказва ли законът лъжата, особено ако е изречена в съдебна зала? Защо не трябва да отвръщаме на агресията с агресия?  Това бяха само част от дискутираните теми.

 

На влизане в съдебните палати децата преминаха през задължителната проверка на багажа. Докато всеки от доброволците минаваше през проверката, служителите от „Съдебна охрана” им обясниха защо това е задължително.

 

В края на срещите децата имаха рядката за тяхната възраст възможност да седнат на местата на съдиите и на съдебните заседатели. Така всеки от тях за кратко успя да влезе в ролята на съдия. Желаещи да застанат на мястото на подсъдимия нямаше.

Занятия в съдебна зала вече проведоха децата от ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Добри Чинтулов” и ОУ „Георги Сава Раковски”.

Коментари

Новини Варна