IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:43 | 21 март 2018
Обновен: 10:55 | 15 април 2024

Бъдещи икономисти от Варна получиха урок по правосъдие

Младите хора взеха участие в обсъждането на различните казуси

По материала работи: Пламен Янков
Съдия Даниела Недева разясни на учениците основите на административното правосъдие.

Що е административно правосъдие, компетентност на административните съдилища в Република България, видовете административни актове и контрол за законосъобразност бяха темите, с които съдия Даниела Недева запозна учениците от Варненска търговска търговска гимназия "Георги С. Раковски". Интересът на единадесетокласниците бе привлечен от редица примери от административни дела, с които магистратът изясни на учениците как практически следва да подходят в различни ситуации - като ползватели на услуги и като страни в административното и съдебно производство. Акцент в открития урок бяха принципите на административното правосъдие, последиците от административни нарушения и административни наказания, производствата пред съда, възможностите за защита интересите на гражданите в често срещани житейски ситуации, в които се изискват минимални правни познания.

 

Увлекателният и достъпен начин на представяне на темата и множеството примери от практиката, с които тя бе придружена, активира младите хора и те взеха участие в обсъждането на различните казуси, като получиха отговор и на интересуващите ги въпроси. 


Съдия Даниела Недева заедно с още четирима магистрати от Административен съд - Варна -  съдия Гергана Стоянова, съдия Йова Проданова, съдия Марияна Ширванян и съдия Янка Ганчева за втора поредна година участват като лектори по Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. ВСС изрази своята благодарност за високия им професионализъм, за безвъзмездното им и доброволно участие, като ги награди с почетни грамоти, които им бяха връчени във връзка с удостояването на ВСС със специалната награда на конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна