IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
16:57 | 21 март 2018
Обновен: 23:37 | 19 април 2024

Мартин Георгиев ще дирижира празничния концерт за Благовещение

Събитието се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

По материала работи: Пламен Янков
Мартин Георгиев ще дирижира празничния концерт за Благовещение

Мартин Георгиев ще дирижира празничния концерт за Благовещение – на 25 март от 18 часа на сцената на варненската опера. Събитието се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Програмата включва П.И.Чайковски – Симфония № 3 и С. Рахманинов – Литургия на Св. Йоан Златоуст. 


Мартин Георгиев е роден във Варна. Завършил е НУИ „Добри Христов“ с национална диплома, присъдена за особени постижения и множество награди. Следва специалност „Дирижиране, Композиция и Ударни инструменти“ в музикалната академия „Панчо Владигеров“. Завършва с отличие, за което му е присъдена стипендия за магистратура в Лондон. Защитава докторат по композиция в Кралската Академия за музика и Университета на Лондон. В рамките на това изследване развива иновативна композиционна техника. Работи като композитор и диригент с водещи международни колективи, сред които Симфоничния Оркестър на БиБиСи, Брюкселската Филхармония, Националния Оркестър на Белгия, Операта в Aлдебург, Симфоничния Оркестър на Лондонската Кралска Академия, както и водещите български оркестри.

 

От 2013 г. е асистент-диригент на Кралския балет в Кралската опера, Ковънт Гардън в Лондон, където работи върху множество световни премиери на нови балети от световноизвестни хореографи и композитори. Лауреат е на много престижни национални и международни награди. Негови композиции са изпълнявани в България, Великобритания, САЩ, Франция, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, Италия, Израел, Полша и др. През 2009 г. първата опера на Мартин Георгиев получава световната си премиера в Лондон. 
 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна