IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
15:46 | 22 март 2018
Обновен: 19:40 | 21 март 2024

Приемно семейство от с. Рудник: Гледаме дете, защото имаме нужда да се грижим за някого

Много сме щастливи с него и то е щастливо с нас, признават Величка Кръстева и Лазар Илиев

По материала работи: Пламен Янков
Величка Кръстева и Лазар Илиев. Кадър тв „Черно море“

Величка Кръстева и Лазар Илиев от с. Рудник са пенсионери, избрали предизвикателството да бъдат професионално приемно семейство. За тях разказват в репортажа си колегите от тв „Черно море“ Иван Барбов и Десислава Димитрова.

 

Нашите биологични деца пораснаха и си поеха по пътя. Имат хубави професии, добри доходи, станаха и родители. В един момент изпитах нужда да продължа да се грижа за някого, така както съм го правила досега. Така започва разказа си Величка Кръстева. Една вечер гледахме социално предаване по телевизията и съпругът ми каза:“Стига си страдала, да вземем едно дете? В с. Рудник, където живеем, имаше дом за деца с увреждания. Минавах често покрай него, виждах как малките протягат ръце и чувах как на всяка жена викат мамо. Спирах да си говоря с тях, давах им бонбони… Нуждата да се грижим за някого ни накара да отидем до отдел „Закрила на детето“ в дирекция „Социално подпомагане“ – Варна, и да подадем документи за приемно семейство, разкрива Величка. 


Взимат момченце с увреждане от дома в с. Рудник преди 6 години. 


Когато дойде у нас, беше като бял лист хартия – без минало, без спомени, не можеше да се смее, да ходи, беше на памперс и недохранен. Стоеше на столче и не мърдаше, продължава разказът. Сега е ученик в IV клас и постига добри резултати. Пее, свири на кавал и мечтае. Много е лъчезарен и непрекъснато повтаря колко много ни обича. С него се живее хубаво. Сега, когато виждам резултатите и развитието му, съм безкрайно щастлива, признава Величка. Преди сякаш животът беше безпредметен, като нямаш стимул да живееш. Вече сме възрастни хора и е друго да има дете около нас, подкрепя я съпругът Лазар. 


Много сме щастливи с него и той е щастлив с нас. Заедно си помагаме. Децата имат нужда от нас и трябва да им дадем това, което го няма в институциите. Те страдат за обич, за ласка, за семейство, за мама и тати. Много е хубаво да знаеш, че даваш старт в живота на едно дете, обречено да стои в институция, обобщава Величка Кръстева.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Разговора вижте в репортажа на ТВ "Черно море"

Щрихи от утрото" (22.03.2018) - Какви са предизвикателствата пред двама пенсионери, избрали да бъдат приемно семейство?

Коментари

Новини Варна