IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:45 | 28 март 2018
Обновен: 20:17 | 28 март 2024

БЧК – Варна: Няма глад за водни спасители

Кадри за плажовете недостигат заради ниското заплащане

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Глад за водни спасители във Варненска област няма. Точно обратното! През м.г. сме заверили талоните за работа на 610 души, а други 100 са завършили курсовете за спасители. 710 души са абсолютно достатъчни за всички плажове и басейни в областта. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов председателят на БЧК – Варна, Илия Раев във връзка с наближаването на активния летен сезон. 

 

Според него проблемът с традиционния недостиг през лятото се дължи на колизията между концесионерите на плажни ивици и БЧК. Водни спасители има, няма грижа и внимание към тях. Ако заплатите станат 1 000 лв. – 1400 лв., недостиг на кандидати няма да има, убеден е Раев. И не е чудно, че много нашенци работят в Маями срещу $2500. Водните спасители съхнат на слънцето между 8 и 12 часа, трябва да пият поне по 3 литра вода на ден, нуждаят се от социални придобивки като безплатно облекло, храна, пътни…Ако кесиите се развържат, ще спрем да говорим за недостиг на водни спасители, каза още шефът на БЧК – Варна. Според него идеята за внос на кадри от Украйна не е добра. Причината е, че сертификатите на завършилите обучението там не важат у нас и в страните от ЕС. 


На повечето плажове във Варненско спасителите получават по 700 лв. – 800 лв. месечно. На много места обаче възнагражденията обаче са далеч по-ниски. Големият проблем, свързан с недостига на водни спасители, е, че няма мотивация, обобщи Илия Раев.   

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Четете още

Щрихи от утрото" (28.03.2018) - Започва раздаването на хранителните помощи за най-бедните варненци

Коментари

Новини Варна