IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:54 | 3 април 2018
Обновен: 10:15 | 26 април 2024

Откриха реновирания Трети корпус на Икономически университет-Варна

Това ще даде началото на един истински съвременен образователен център с прилежащите територии, каза кметът на Варна Иван Портних

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Откриха реновирания Трети корпус (Колеж по туризъм) на Икономически университет – Варна. „Радвам се, че съм тук за откриването на сграда на колеж с 55 годишна история, който си нямаше досега собствен дом – каза преди прерязването на лентата министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е във Варна за академичното събитие.

 

 

Откривайки тази сграда, ние не само решаваме проблема на Колежа по туризъм, но и на Националното училище по изкуствата, което ще има възможност самостоятелно да ползва сградата – допълни министърът.

 

 


„Една сага, продължила с десетилетия намери своето разрешение днес – каза при откриването кметът Иван Портних.  Като човек, свързан с туризма, аз днес наистина много се радвам, че се стигна до този ден, Важното е, че когато има обща управленска воля, проблемите могат да се решават. Новата прекрасна сграда на ИУ Варна ще даде началото на един истински съвременен образователен център с прилежащите територии. Благодаря на министъра на образованието и науката за помощта при подобряването на образователната структура на града“ – допълни кметът. 

 


 

„1000 души да се борят за едно място в ИУ Варна и в частност – за Колежа по туризъм. Това пожела на учебното заведение областният управител Стоян Пасев. Да режем по-често ленти за образователната инфраструктура – с това послание той се обърна пък към кмета Иван Портних. Знаете, че образованието е един от сериозните приоритети на правителството. Това, което се случва тук е чудесно. Светли празници на всички!“ – добави областният управител.

 

 

Колежът по туризъм е основно звено на Икономическия университет във Варна. Той е приемник на първото в България висше училище за подготовка на специалисти за индустрията на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време,  създадено  през 1963 г.  и получило  обществено признание като Институт по международен туризъм (ИМТ). Министерският съвет издава Разпореждане № 811 от 8 ноември 1963 г. за създаване на Учебен комплекс по туризъм. Само след месец, през декември 1963 г., Учебният център за подготовка на туристически кадри е устроен в хотел „София“ – „Златни пясъци“, като учебен хотел по подобие на хотел “Du Midi” в град Давос, Швейцария.

 

Днес в колежа се обучават 700 студенти годишно, които успешно се реализират на пазара на труда в България и чужбина. В своята 55-годишна история той е подготвил близо 10 000 специалисти в редовна и 35 000 в задочна форма, които заемат ключови позиции на оперативни мениджъри и изпълнителски кадри, реализират се като предприемачи със собствен бизнес в сферата на туризма и свободното време у нас и зад граница.

 

През 2016 г. Министерският съвет безвъзмездно предостави за управление на Икономически университет – Варна настоящата сграда за нуждите на Колежа по туризъм.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна