IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:00 | 10 април 2018
Обновен: 09:52 | 24 април 2024

Животните от варненския зоопарк хапнаха великденски яйца (СНИМКИ)

Призив: Моля, не носете никаква храна на питомците! Затлъстяват!

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

„Великден в зоопарка“ е традиция, която и тази година бе спазена във варненската зоологическа градина. „Боядисахме яйца за всички, които обичат – каза Нора Люцканова, уредник на зооколекцията. За някои животни те са без боя, защото ги ядат с черупките, а не бива боите да им вредят. Раздаваме яйца на тези животни, които могат и искат да ядат сварени яйца. Някои отказват . Например миналата година пробвахме с лъвовете, но те не пожелаха. На маймунките даваме боядисани, защото те сами си ги белят и си ги хапват с радост. За баба Меца имаше небоядисани яйца, защото тя си ги яде с черупките, а боите все пак може да са вредни за нея. Енотите и носатите мечета също ще хапнат сурови и варени  яйца. Кума Лиса спи дълбоко, но ѝ оставихме в клетката. Тя ще си ги намери и зарови някъде по-късно“ сподели още Нора Люцканова.

 

По нейни думи сезонът е започнал много силно. През тази седмица е приключила кратка и интензивна кампания. „В рамките на 4 дни пребоядисахме и почистихме  основно клетката на мечката. Освежаваме и другите клетки в момента.  Старанието ни е тази година да се подготвим за  прелицензиране, което ни предстои догодина, през 2019 г. Искаме всичко да ние чисто, ново  и свежо, за да е приятно и за посетителите, и за животните“.

 

За питомците на зоопарка уредникът разказва още: „Имахме силен бейби бум. Родиха се много животни - 8 муфлончета, две бебета на камерунските кози, много прасенца. В момента сме заложили яйца на пауни и други интересни  птици, които ще се излюпят след около месец. Имахме около 100 птици през миналата година. Едната ни маймунка е бременна и чакаме бебе. Зимата беше мека и топла и посещенията бяха много повече от миналата година. По Великденските празници също минаха много хора“.

 

При маймунките са се появили нови осиновители. Двете кенгура също си имат благодетели. Има животни, които всяка година си подновяват стопаните, защото те вече са ги приели и със сърцата си.

 

Работното време на контактната зона, в която хората могат да погалят и нахранят животните е вторник, сряда и четвъртък от 11.00 до 12.00 ч. Идеята е само по един час те да имат контакт с посетители, за да не се уморяват и изнервят.

 

От ръководството на зоопарка припомнят един много важен апел. „В зоопарка забраняваме внасянето на външна храна, дори тя да е по диетите на животните. Трябва да можем да контролираме количеството храна, което те поглъщат. Ако вие обичате шоколадови бонбони и днес минат 2000 човека, които ви дават по един бонбон, колко ще изядете? И доколко това е здравословно за вас?

 

Дори за морковите, които са много полезни за тях. Ако 100 души носят моркови и ги дадат на животните, това ще се отрази много зле на храносмилателната им система. А така ние не  можем да разберем откъде идват здравословните им проблеми. Призоваваме хората да не носят никаква храна. Ние даваме на животните достатъчно, за да се нахранят и да не стават дебели“ – допълни Нора Люцканова.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Във Варна и престъпниците си взеха почивка за Великден

Коментари

Новини Варна