IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
12:40 | 11 април 2018
Обновен: 17:09 | 13 април 2024

Нова зъболекарска услуга въвежда Здравната каса от тази година

Д-р Преслав Пенчев: Мъжете са по-страхливи на зъболекарския стол

По материала работи: Слав Велев
Нова зъболекарска услуга въвежда Здравната каса от тази година

Ниско е нивото на дентална култура на нашенеца – сподели в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова д-р Преслав Пенчев, стоматолог и асистент във Факултета по дентална медицина към МУ-Варна. Повечето пациенти търсят помощ от стоматолог едва когато има проблем. Друга чат от тях са наясно, че имат дадено заболяване, идват в кабинета и въпреки всичко, когато им се помогне, те не завършват лечението си докрай – отбеляза специалистът.

 

От разговора става ясно, че няма универсални граници  за броя посещения при стоматолог, защото при всеки човек това е относително. По думи на д-р Пенчев, всеки пациент е изложен на различни рискови фактори. Има различно поведение. Задача на лекаря по дентална медицина е да оцени тези фактори и да съдейства за преодоляването на пречките за здравето на пациента. Едва тогава може да се назначи интервал на профилактични прегледи. Най-често това е между 6 месеца и 1 г.

 

Най-срещаната причина за отбягване на зъболекар е страхът. И двата пола изпитват страх, но мъжете са по-страхливи. На такива пациенти трябва да се обръща повече внимание, за да се спечели доверието им, отбеляза стоматологът. Този проблем възниква от ранна детска възраст. Важно е децата от малки да посещават зъболекар, за да свикват с обстановката в денталния кабинет, за да се изгради доверие между лекаря и пациента за поддържане на адекватно ранно здраве. Хубаво е още при пробива на 1-те зъби в устата на детето да се направи една консултация със зъболекар.

 

Като обем манипулации стоматологичните услуги, включени в рамковия договор на Здравната каса за 2018 г. са сходни с миналогодишните. Има подобрения. Новото е, че се въвежда от септември тази година изработването на една горна и  една долна цяла протеза на пациенти между 65 и 69 години. Възрастните пациенти имат право на безплатно лечение на кариес, а при децата до 18 г. – освен кариеси, и лечение на пулпити и перодонтити.

 

Професията на денталния лекар е изключително трудна – смята д-р Пенчев. Изисква се една много добра мануалност, широка гама от познания. Това е една хуманна професия, чиято цел е здравето на пациентите. Трудността ме провокира самия мен. Оперативното поле е малко и се иска финес. Има голям интерес, имаме много кандидат студенти. Иска се непрекъснато усъвършенстване. Немалка част са чуждестранните студенти в нашия университет. По-голямата част от завършилите избират да останат в България. Някои излизат, за да завършат образованието си в чужбина, а част от тях работят навън. Кандидатстването е трудно. Заради нарастването на броя на практикуващите стоматолози у нас, конкуренцията е голяма. Това е трудност за новозавършилите стоматолози, но има ли желание, има начин. Младият стоматолог обаче може да посещава курсове, семинари, да се самоусъвършенства. Освен България, атрактивни за практикуване на тази професия са държавите от ЕС.

 

Във Варна също се прилагат иновативни технологии. Повечето от тях обаче не са достъпни за всеки човек. И в нашия град нараства броя на зъботехническите лаборатории, които използват 3D конструкции – допълни стоматологът.

 

По думи на д-р Пенчев, най-често срещаният проблем при устната хигиена е плак-контролът. Минимумът, задължителен за денталното здраве, е използването на четка и паста за зъби сутрин и вечер, използването на конци за зъби и вода за уста.

Ели Маринова

 

Коментари

Коментар ( преди 3 години )
Може ли Стоматолозите да бъдат малко по-обрани в изказванията си ,относно българите и зъбната им култура?! Стоматолозите вероятно ,всеки път забравят,че техните услуги влизат в търговският регистър.И,медицинските им услуги са платени!И,то с цени ,невъзможни по джоба на повечето българи?!Е,как българинът да поддържа зъбите си?!Също и,че не рядко, стоматолозите умишлено развалят зъбите на пациентите.За да си имат пациенти до живот!Малко вървят към практиката на Д-р Менгеле!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна