IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
11:31 | 12 април 2018
Обновен: 11:47 | 18 април 2024

Варна ще командва Бургас в новия Черноморски район

Стоян Пасев: До 2020 г. трябва да се въведе второ изборно ниво за местна власт

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

На заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район областният управител на Варна Стоян Пасев представи вариантите за ново статистическо райониране на страната и основните мотиви за промяна на районите в рамките на дискусия по темата с участието на свои колеги, кметове, представители на бизнеса, научната общност и други от областите  Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на ОПРР Деница Николова, която трябваше да ръководи форума, не успя да стигне до Варна поради мъглата.

 

„В действителност се налага вариант с 4 големи района. Иначе Северозапада се оказва под минимума на ЕС – 800 000 души , а Северен Централен – на границата. Варна е с Бургас, Търговище, Сливен, Ямбол, Шумен и Стара Загора. Черноморският източен район ще бъде с водещ град Варна. Поне засега това е сигурно – вариантът е преговорен. За всички е по-добре така, защото планирането на развитието е достатъчно улеснено“, коментира Стоян Пасев.

Новото райониране - източник "Медиапул".

 

За Медийна група „Черно море“ той заяви, че не е мислено Варна като водещ град да се превръща в административен център на района с близо милионно население.

 

„Тенденцията е да няма централа, град за управление. Областите си остават така, председателството ще е на ротационен принцип, а новото райониране се прави, за да можем да играем по Европрограми самостоятелно. Това е идеята. Ще има председател на района, който да бъде избираем. Обмисля се второ изборно ниво до 2020 г. – това значи пълна децентрализация и бюджетиране. В момента Добрич председателства, а идеята е областните управители да останат, а да гласуваме за съвет и ръководител“, добави Пасев.

 

За да се въведе новото райониране, е необходимо да има промени в законодателството, посочи областният управител.

 

По негови думи всичко това е необходимо, защото регионите в развитие ще си избират сами приоритетите. Трябва да има сливане на общини, в които вече няма поминък, освен работа в администрацията.

 

„Средствата ще се наливат там, където са необходими. Това означава въвеждане на бюджетиране, което е бавен процес и едва ли ще стане в рамките на следващата година“, смята Стоян Пасев.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна