IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:29 | 18 април 2018
Обновен: 12:41 | 30 април 2024

Ученици премериха везните на Темида във варненския Районен съд

Симулативен процес запозна децата с професията на юриста

По материала работи: Слав Велев
Ученици премериха везните на Темида във варненския Районен съд

Десетокласниците от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства във Варна се включиха в симулативен процес в Районния съд във Варна. Инициативата е част от серия прояви по отбелязване на професионалния празник на юристите и съдебните служители. Учениците влязоха в ролите на съдия, прокурор, съдебни заседатели, адвокати, подсъдим и свидетели. Още преди пролетната ваканция десетокласници активно започнаха да посещават съдебната палата, за да свикнат с обстановката в реална съдебна зала и да получават професионални съвети от действащи съдии.

 

Днес беше трудно, но не и невъзможно– споделиха учениците. Всичко мина по план, както бяхме репетирали. Близо 3 седмици се подготвяхме за тази симулация. Процесът беше много дълъг и натоварен, но резултатите са прекрасни.
 

„Беше една много нова емоция за мен - каза Виктория Мандова. Да съм тук, защото не знам как е при другите прокурори, но аз изпитвам голяма сценична треска. Успях да се отпусна и говорех така, както досега не бях. Почти всеки ден координирахме в нашата група и отделно се коориднирахме с г-жа и г-н Шкодров и с нашата преподавателка. Досега не съм се замисляла за юридическа кариера,, но може би след днешния ден ще си помисля – допълни Виктория.

 

Изключително съм доволна от децата представиха се блестящо, сподели съдия Росица Шкодрова Районен съд – Варна. Децата се представиха на нивото на адвокати и прокурори, колеги, които са действащи в момента.

 

Съдия Росица Шкодрова допълни, че учениците са се придържали към разпоредбите в наказателно процесуалния кодекс и перфектно са демонстрирали пред публика от магистрати и съдебна администрация познанията си за провеждане на правораздавателен процес.

 

Емил Дамянов

 

 

Над 120 производители на храни и напитки се срещат с туристическия бранш край Варна

 

Коментари

Новини Варна