IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
11:17 | 18 април 2018
Обновен: 13:43 | 25 април 2024

Варненка представя в Гърция традициите и обичаите на Североизточна България

Международният младежки симпозиум е посветен на световното културно наследство

По материала работи: Пламен Янков
Варненка представя в Гърция традициите и обичаите на Североизточна България

„Живите съкровища от пъстрата национална палитра” е проектът, с който ученици от Средно училище „Гео Милев” – Варна спечелиха конкурс, обявен за асоцираните към Юнеско български училища. Разработката е на екип ученици от XI „б”  клас. 


Патрисия Банова ще представлява екипа на международния младежки симпозиум, посветен на световното културно наследство в Олимп, Гърция. На форума, който ще се проведе в периода 19-23 април 2018 г. тя ще представи типични за Североизточна България традиции и обичаи. Изявата включва мултимедийна презентация, етнографска изложба за региона и разиграване на един от описаните в проекта обичаи и традиции –Пеперуда, Петльовден, Герман, Олалие и др. Със своето участие тя ще се опита да докаже, че празникът е не само забава, а явление с особен възпитателен заряд и дълбоки корени в миналото.


Основната идея на проекта, отчитайки неизбежните промени в света, неговата  динамичност и мобилност, е че изучаването на празниците, обредите и ритуалите от младите хора е път към запазване и утвърждаване на традиционни общочовешки ценности.

 

Коментари

Новини Варна