IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:51 | 19 април 2018
Обновен: 08:22 | 20 април 2024

Във Варна решават за новия стандарт за качеството на храните в ЕС

Потребителите трябва да играят много активна роля в контрола на безопасността на продуктите, смята президентът на ЕВРОЛАБ Алваро Рибейро

По материала работи: Пламен Янков
Във Варна решават за новия стандарт за качеството на храните в ЕС

ЕВРОЛАБ е международна организация, която обединява 23 държави от ЕС и интересите на 2000 лаборатории и организации за оценяване на съответствието, каза нейният президент Алваро Рибейро(в средата).

 

 

Как да преминем към новия стандарт за качеството на храни и напитки в ЕС. Това е основната тема на общото събрание на Европейската асоциация на националните сдружения на лабораторните общности в индустрията (ЕВРОЛАБ), което се провежда за първи път в България. Двудневният форум започна вчера в хотел „Азалия“ в курорта Св.св. Константин и Елена. Домакин е българският представител на организацията - сдружение БУЛЛАБ, съобщи на пресконференция неговият президент д-р Георги Тодоров. Целта е да посрещнем обединени предизвикателствата и процесите да минат по-гладко, за да можем да влияем на производителите и властите, когато става дума за безопасност на храните и напитките, обясни той. 

 

Проблемите в това отношение се решават, благодарение на изпитвателните лаборатории, които трябва да са акредитирани за компетентност, каза президентът на  ЕВРОЛАБ Алваро Рибейро. Те правят необходимите тестове и ги предоставят на властите, за да предприемат съответните мерки. Потребителите трябва да играят много активна роля в този процес, за да върви търговията в рамките общоприетите правила, отбеляза той. Сега те са с много по-изострена чувствителност за разлика от преди. Лабораториите са в състояние да разсеят или потвърдят съмненията на потребителските организации. Затова е много важно проверките да бъдат независими. Още повече, че съществуват вътрешноведомствени лаборатории, които са в услуга на производителите, напомни Алваро Рибейро.


ЕВРОЛАБ е международна организация,  създадена през 1990 г., която обединява 23 държави от ЕС. Тя е гласът на 2000 лаборатории и организации за оценяване на съответствието, които са в конкуренция помежду си. Тяхната основна функция е да осигурят безопасността и качеството на продуктите, каза още Рибейро.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна