Професионални треньори влизат в часовете по физическо възпитание във Варна
Инициативата цели популяризирането на спорта сред учениците
Публикувана: 23 Apr 2018 | 11:39

С цел популяризиране на спорта сред ученици и младежи община Варна чрез дирекция „Спорт“, дирекция „Образование и младежки дейности“, с подкрепана на РУО - Варна и училищата осигурява възможност квалифицирани треньори да водят учебните занятия в допълнителния учебен час за спортна дейност.

 

По този начин се осигурява възможност за всички заинтересовани страни да участват активно в спортната дейност в училище, като се разнообразява спортната активност за децата, а спортните клубове могат да правят подбор на талантливи състезатели за високо спортно майсторство.

 

До момента в инициативата са се включили 9 варненски училища. Първият учебен час на новата инициатива се проведе именно в СУ „Гео Милев“ на 20 март в час по лека атлетика за 2 клас.

 

След ваканцията в училищата поетапно стартираха и спортовете баскетбол, хандбал, тенис на маса, футбол и ръгби. Планира се в бъдеще да се заложат и допълнителни спортове, като волейбол, художествена гимнастика, бойни спортове, шахмат и други.

 

При реализиране на дейностите са спазени нормативните изисквания съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, като урокът ще се провежда безвъзмездно за училището от лицензиран треньор по вид спорт. Щатният учител по физическо възпитание и спорт също участва в урока, като по този начин ще се запази дисциплината и атрактивността при провеждане на тренировъчния урок.

 

Инициативата на Община Варна е дългосрочна и насочена към развитие на двигателните и социалните умения на учениците чрез спортни активности, поднесени по интересен и атрактивен за тях начин.

 

Коментари ( 0 )