IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
10:42 | 25 април 2018
Обновен: 21:08 | 15 април 2024

Да помогнем на малката Надежда!

Медийна група „Черно море“ подкрепя кампанията в помощ на тригодишното момиченце, което страда от микроцефалия и тежка форма на детска церебрална парализа, и се нуждае от скъпо лечение в чужбина

По материала работи: Слав Велев
Да помогнем на малката Надежда!

11 000 лв. до средата на май трябва да събере семейството на тригодишната Надежда от Варна, за да осигури продължаване на лечението й със стволови клетки. Детето страда от микроцефалия и ДЦП. Диагнозата е поставена, когато Надежда е на година и половина.

 

Родена е преждевременно, в шестия месец, с тегло едва 600 грама, и в началото забавеното й развитие е отдавано на това. В България специалистите препоръчват единствено рехабилитация, която семейството осигурява редовно.


Близките на Надежда откриват клиника в Истанбул, който предлага лечение със стволови клетки на тежкоболни деца. Тъй като лечението е експериментално, Фондът за лечение на българи в чужбина не отпуска средства.

 


 

Лечението, което истанбулските лекари предлагат преминава на два етапа – първият включва 4 вливания на стволови клетки, а след няколкомесечна пауза се правят още две.


До момента са направени първите три вливания, след които детето се е подобрило значително. Започнало е да се подпира на ръчичка, да посяга към играчка, като преди това изобщо не е можело да извършва подобни движения, нито дори да разтвори ръчичката си.


Предстои последното четвърто вливане от първия етап на лечението. За него до момента са набрани 4 000 лв., но са нужни още 11 000 лв.

 

Всички вливания до момента са финансирани от дарители, като за целта е разкрита специална дарителска сметка.

 

 

Близките на Надежда разчитат, ще отново ще се намерят добри хора, които ще помогнат с толкова средства, колкото им позволяват възможностите. „Всеки лев е ценен за нас и сме благодарни на всеки, който ни подава ръка“, каза развълнуваната Таня Недева, която е баба на Надежда. „Още след първите вливания на състоянието на Надето видимо се подобри. Получихме шанс и надежда, които ни крепят и ни дават сили да продължим да се борим за нашето момиченце. Ето защо се обръщам към всички, които могат, да ни помогнат, за да видим един ден нашето слънчице изправено на крака", допълни г-жа Недева. 


Средствата за вливането трябва да бъдат осигурени до средата на май, тъй като насрочената дата за процедурата е 29 май.

 

След това ще се търсят средства и за следващите две интервенции, които ще са през есента, всяко от тях струва между 9 000 и 14 000 долара.

 

 

Открита е дарителска сметка за лечението на малката Надежда, по която всеки желаещ може да даде подкрепата си за семейството на детето.

 

Дарителска сметка:

УниКредит Булбанк клон: 302011300

IBAN: BG84UNCR70001523148430

BIC: UNCRBGSF

 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна