IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:35 | 26 април 2018
Обновен: 07:05 | 8 април 2024

Писаха 2,88 на държавата за грижата за децата

Докладът Бележник 2018-а беше представен и във Варна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

2,88 е средната оценка, която държавата получи по отношение на грижата за децата според традиционния доклад Бележник 2018-а. Това е най-ниската оценка, която се поставя в седемгодишния период, в който действа инициативата. Докладът бе внесен официално в Парламента, Министерски съвет и отговорните институции и бе представен едновременно в още осем града на страната, сред които и Варна. 

 


Всяка година "Бележник"-ът се изготвя от експерти, които анализират доколко се изпълняват поетите от държавата ангажименти в различни сфери, които касаят живота и развитието на децата. Мониторингът се извършва на база данни, предоставени от самите институции по реда на Закона за достъп до обществената информация. 

 


Най-ниска оценка - 2,53 получи държавата в сферата "Семейна среда и алтернативни грижи", тъй като все още липсва концепция за благосъстоянието на всички деца и родители. 


Най-високо оценена е областта "Здравеопазване" - 3,19. Регистриран е напредък по отношение на намаляването на детската смъртност, която през 2016-а е достигнала най-ниското си ниво, откакто се води демографска статистика в България. 


Политиката на държавата в сферата "Образование" получи оценка 3,02, като се забелязва понижение спрямо предишните три години. Експертите отчитат, че въпреки направените в последните години нормативни реформи, все още липсва цялостна стратегия за развитие, което възпрепятства намирането на работещи решения и налагането на устойчиви и успешни практики в учебните заведения. Все пак се забелязва напредък в областта на ранното детско развитие, но услугите, които се предлагат са ограничени териториално, не е гарантиран пълен и равен достъп до тях за всички семейства, които имат нужда. 


Най-ниска оценка от началото на инициативата "Бележник" до днес е получила държавата в област "Правосъдие" - 2,79. Вече близо 10 години се бави реформата в сферата на детското правосъдие, отчитат експертите. Друга слабост, която се отчита е, че темата за безопасността на децата в Интернет все още не попада в приоритета на отговорните институции. 


Средна оценка 2,60 получи областта "Основни принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето". Мнението е, че промените, които се правят в сферата са "на парче" и липсва осъзнат интегриран подход към правата на децата. Заключението е, че 385 000 български деца живеят в бедност. 
 


Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна