IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:37 | 14 май 2018
Обновен: 19:24 | 21 март 2024

Започва разделно събиране на боклуците по плажовете, доброволно

От 2019 разделното сметосъбиране ще стане задължително

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Още от тази година наемателите на плажовете и концесионерите трябва да започнат разделно събиране на отпадъците, каза във Варна министърът на околната среда Нено Димов.  През настоящия активен сезон разделното сметосъбиране ще бъде на доброволен принцип, но от 2019 г. ще стане задължително. Заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова той участва в среща с представители на бизнеса и бранша за подготовката на сезон 2018.

 

По думи на екоминистъра, 80% от замърсяванията идват от сушата – от плажуващите и заведенията на брега, а само 20 на сто от този тип отпадъци се изхвърлят от корабите. Причината за прилагането екологичното сметосъбиране е голямото замърсяване от пластмасови боклуци, които се разграждат много трудно.

 

Благодарение на изградените пречиствателни станции през последната една година, водата по родното Черноморие вече е чиста, каза вицепремиера Валери Симеонов. 13 плажа тази година са със Син флаг – каза министърът на туризма Николина Ангелкова. А само до миналата година 5 от тях са били с предписание за подобряване на чистотата. По нейни думи в началото на юни здравните инспекции отново ще проверят чистотата на морската вода по крайбрежието. През сезона ще има още две такива инспекции. Министърът каза още, че през това лято ще се следи стриктно дали плажните заведения са свързани с канализационната система и нарушителите ще бъдат санкционирани.

 

Заради липсата на консенсус между законодателния орган и сформираната работна група за къмпингите, все още няма ясно регламентирани наказателни мерки срещу почиващите на този принцип по плажовете на българското Черноморие – каза министър Ангелкова. Проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите, допълниха министрите.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Забраняват спирането на 4 улици във Варна

Коментари

Новини Варна