IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:21 | 17 май 2018
Обновен: 10:57 | 20 април 2024

Във Варна учителите по физическо застаряват

Средната им възраст е 40 – 45 години

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна учителите по физическо застаряват

Средната възраст на учителите по физическо възпитание във Варненска област е 40 – 45 години. Тя е доста голяма и на повечето от доайените в професията им предстои скорошно пенсиониране. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова Иван Иванов, старши експерт по физическо възпитание и спорт към РУО – Варна. Радостното е, че все повече млади висшисти проявяват интерес към професията, интерес има и у директорите да назначават млади кадри.

 

Така си осигуряват повече свежест в учебния процес. Проблемът е, че младите новозавършили кадри идват с някои пропуски в образованието и нашата политика е да ги подпомагаме, каза още Иванов.

 

Той посочи също, че в известен смисъл се губи нишката между физическото възпитание и спорта от детската градини през началния курс(I – IV клас) до прогимназиалния етап(V – VII клас). Причината е, че при малките ученици часовете по физическо се водят от начални учители. 

 

Моята борба е това да се прави само от специалисти. Защото, важно е децата не просто да спортуват, а да се движат и да живеят активно чрез физическото възпитание и извънучебните инициативи, каза още експертът.

 

Той похвали община Варна за 10-те нови спортни училищни площадки.Училище „Димчо Дебелянов“ ще има чисто нова зала за физическо възпитание и спорт. С огромна надежда чакам и дали училище „Найден Геров“, в което учат 1200 деца, ще има подходящ физкултурен салон, призна Иванов. В община Аврен също мислят сериозно за изграждане на физкултурни салони. Надявам се това да стане и в другите малки общини на Варненска област, добави той.

 

Темата на предаването бе „Неглижира ли се физическото възпитание на подрастващите у нас“. А поводът бе Денят на българския спорт – 17 май.

 

Ставри Таргов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (17.05.2018) - Неглижира ли се физическото възпитание на подрастващите у нас?

 

Коментари

Новини Варна