IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
10:46 | 24 май 2018
Обновен: 01:47 | 25 април 2024

Варна празнува 24 май (СНИМКИ)

Хиляди се включиха в тържественото шествие в центъра на града

По материала работи: Слав Велев
Варна празнува 24 май (СНИМКИ)

Хиляди ученици, учители и дейци на науката и културата се включиха в празничното шествие за 24 май, което по традиция започна от площад Св. Св. Кирил и Методий.

 

Точно в 10 бе издигнат българският трибагреник, под звуците на химна на републиката.

 

Преди това благодарствен молебен бе отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 

След края на богослужението, иконата на светите братя Кирил и Методий бе изнесена от катедралния храм и експонирана на площада.

 


Празничната програма започна с фолклорна композиция, изпълнена от сборна формация от състави на училище „Елин Пелин“.

 

След това група от деца и ученици изпрати към небето цветни балони с привързани към тях буквите от азбуката.

 


Празнично приветствие по случай 24 май поднесе кметът на Варна Иван Портних. Той засвидетелства своето уважение и признателност към всички дейци на културата, науката и образованието, които с дейността си съхраняват българската идентичност и възпитават поколения българи в родолюбие. 

 

„Ние сме това, което мислим и говорим. Да възпитаме в децата си добри мисли, думи и дела“, каза Иван Потрних, който определи 24 май като най-светлия български празник.

 

 

Благословение по случай празника отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Този ден е свързан с православната духовност и книжовността, подчерта той. Благопожелавам духовна сила на деца, родители, учители и дейци на науката и културата, каза митрополит Йоан. Той отбеляза, че всички, които възпитават следващите поколения имат велика мисия и отговорност. 



 

 

Специални гости на тържествената церемония бяха областният управител Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, началникът на РУО-Варна Венцеслава Генова, директорите на общинските дирекции „Образование и младежки дейности“, и „Култура“ Лилия Христова и Антония Йовчева и председателите на ресорните комисии в ОбС Славчо Славов и Даниела Димова.


Под звуците на „Върви, народе възродени“, започна празничното шествие, в което се включиха 69 училища, университети, детски градини, културни и просветни организации.

 

 

По традиция парадът бе поведен от представителите на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", следвани от тазгодишните носители на награда „Варна“. Някои от групите бяха предвождани от мажоретни или музикални състави.

 

 

Парадът завърши с представителите на шестте висши учебни заведения във Варна. Шествието премина през центъра на града и достигна до входа на морската градина, където ансамбъл „Варна“ зарадва всички с фолклорен концерт. Мотото на проявата бе „Да поиграем на празника”. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА
Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 


 


 

 


 




 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна