IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:11 | 31 май 2018
Обновен: 11:03 | 6 април 2024

Хотели и ресторанти без достатъчен персонал предлятно

Експерти: Наемането на пенсионери не решава проблема, тъй като са по-неработоспособни

По материала работи: Слав Велев
Хотели и ресторанти без достатъчен персонал предлятно

Лавинообразно нараства списъка със свободните места за сезонни работници в туристическия сектор във Варна и съседните курорти на прага на летния сезон, сочи справката от  Регионалната дирекция „Бюро по труда“ в града. Хотелиери и ресторантьори продължават активното търсене на персонал. Хотели все още не са назначили работници в областите: главни и помощник готвачи, администратори, бармани и сервитьори, спасители, камериерки, хигиенисти, миячи, пикола и охранители. Търсят се дори и управители на хотели и ресторанти. Изискването е за владеене на английски и руски език, както и познаване на специализирани програми. Най-ниската предлагана заплата за персонал в туризма е със 100-на лева над минималната.

 

В началото на сезона не достигат и касиери за обменно бюро, за които се изисква владеене на английски, руски или немски език.

 

Свободни работни места има за водачи на тежкотоварни автомобили, за продавачи, учители, социални работници, касиери, монтьори и общи работници.

 

По думи на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от dnes.bg, масово по морето се наемат пенсионери за обслужващ персонал в хотелите и ресторантите заради недостига на кадри. Хора в пенсионна възраст се назначават за оправяне на легла и миене на чинии. Това обаче не решава проблема, тъй като с напредването на възрастта служителите ставали по-неработоспособни. Освен това се появяват ред здравословни проблеми, които не им позволявали да изпълняват задълженията си. Към момента липсата на персонал по морето е около 15%, но реалният недостиг ще си проличи в началото на юни, когато започва и активният сезон, обясняват експертите.

 

Бизнесът по морето има нужда от хора с френски, английски, немски, чешки и полски езици. Най-сериозно раздвижване в обявите за работа се наблюдава в сектор ресторантьорство.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна