IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
11:22 | 20 юни 2018
Обновен: 19:12 | 21 март 2024

Велислав Цеков: БЧК има достатъчен ресурс от водни спасители

„Мъртвото вълнение“ не е опасно за подготвени плувци

По материала работи: Борис Проданов
Велислав Цеков: БЧК има достатъчен ресурс от водни спасители

„Досега не съм видял по нашето Черноморие спасители от чужбина – каза в сутрешния блок на тв „Черно море“, Велислав Цеков, председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване. – БЧК прави всичко възможно да осигури необходимия брой спасители. За 2017 г. има 2500 талона заверени за басейн и около 1500 за море. Това означава, че хората ги има. Предложенията за работа към тях стават все по-атрактивни, има бонуси, но хората по някакъв неведом начин си търсят по-добра реализация, мислейки, че това е в чужбина.“

 

Той се притеснява, че за спасители идват хора с недобри плувни умения.

 

„Спасителският курс не е свързан с преподаване на плуване. На него се учиш да спасяваш, след като вече знаеш да плуваш. Тук се получава разминаването, но всички излизат готови за реални ситуации в басейн и море. Това са отговорни хора“, допълни той.

 

Вили Цеков припомни и основните проблеми пред спасителите.

 

„Много хора, отивайки на плажа дори не предполагат, какво трябва да се случи. Тук идва ролята на спасителя. Истината е, че миналата година нямаме удавяне на охраняем плаж в извън работно време. Дават възможност на неохраняемите плажове областните управители да назначи спасители. Което отнема от капацитета на БЧК“, допълни Цеков.

 

Червеният кръст води активна кампания за предпазване на летовниците.

 

„Раздаваме и листовки за проблемите, които могат да се случат на плажа и водата. Осигуряваме и долекарска помощ, но хората ги неглижират малко тези неща. Не трябва да се плува в опасно време, след употреба на алкохол, да не се влиза в непознати брегове. През лятото актуално е т.нар. „мъртво вълнение“. Представете си вълна, която носи пясъчната маса от дъното към брега. Случва се през топлата част на годината. Този нанос образува плитчини, които са неравни. Образуват се канали под водата, перпендикулярни на брега. Вълнението е мъртво, защото не се вижда от брега, мястото е широко 10-ина метра и дълго около 30 м. Попаднеш ли в него – увлича те навътре. Ако си подготвен трябва да се оставиш на течението, а ако можеш – да излезеш успоредно на брега. Такава вълна не завлича на дъното, това не е водовъртеж. Преодолява се с малко умения и присъствие на духа“, каза още той.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (20.06.2018) - Какво трябва да знаем за морето през лятото?

Коментари

Новини Варна