IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
17:05 | 22 юни 2018
Обновен: 10:12 | 24 април 2024

Информационна кампания за вредите от боклуците стартира през юли във Варна

Плакати показващи времето за разграждане в природата на различни предмети ще се появят на най-комуникативните места в града

По материала работи: Слав Велев
Информационна кампания за вредите от боклуците стартира през юли във Варна

 

Информационна кампания за вредите от боклуците стартира през юли във Варна. Плакати показващи времето за разграждане в природата на различни предмети ще се появят на най-комуникативните места в града. От началото на учебната година кампанията ще продължи във варненските училища с тематични часове.

 

В началото на месец юли във Варна стартира кампанията „Чисто море, чисти брегове“. Тя ще информира жителите и гостите на града за вредите, които нанасят отпадъците, изхвърлени и попаднали в околната среда. На различни ключови места във Варна ще се появят плакати, които нагледно показват колко време е необходимо за разграждането на различен тип отпадъци на брега или в морето. Това разказа пред медии експертът по опазване на околната среда д-р Мая Стефанова.

 

„В достъпна и нагледна форма е предоставена информация, за отпечатъка, който тези наши ежедневни дейности, които често осъществяваме в туристическия сезон на плажа – като да пием кафе в пластмасови чашки, да пушим или да четем преса без да поемаме грижа за отпадъците след това. Ефектът, който всичко това оказва върху околната среда има шокиращи измерения. Например, разграждането на една цигарена угарка, изхвърлена в пясъка, отнема 3 години, а в морската вода-цели 15“ , твърди експертът.
 

След края на летния сезон инициативата ще се пренесе в училища, детски градини и университети. Там ще прозвучат кратки лекции за това какви дейностите всеки един би могъл да извършва в ежедневието си, за да минимизира отпечатъка върху околната среда.
 

Организатор на инициативата е Сороптимист Интернешънъл, световна орнаганизация обединяваща над 95 хил.жени от 154 държави. Като партньори се включват Община Варна, ХОЛДИНГ ВАРНА, големи търговски вериги, болници, държавни институции и частни фирми.

 

НИНА РУСКОВА

Коментари

Новини Варна