IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
11:42 | 12 юли 2018
Обновен: 00:31 | 25 април 2024

Откриха паметна плоча на д-р Данаил Шишков

На тържеството присъства и неговият внук

По материала работи: Слав Велев
Кметът Иван Портних и проф. д-р Риналдо Шишков откриха барелефа на д-р Данаил Шишков.

 

Паметна плоча с барелеф на известния общественик и лекар д-р Данаил Шишков беше открита на ул. „Михаил Колони“ във Варна. Това става 60 г. след смъртта му. Паметната плоча е дело на скулптора Пламен Аврамов, инициативата за нея – на община Варна.

 

Д-р Шишков(1876 – 1959 г.) е завършил Сорбоната в Париж и за първи път се установява във Варна през 1911 г., където открива частна клиника. Участник е двете световни войни и се завръща от тях с медали и отличия. През 1921 г. става управител на болница „Параскева Николау“, през 1926 г. – създава курортен дом „Здраве“. Освен като лекар той е почитан от съгражданите си и като общественик, направил много за подобряване на архитектурната среда на морския ни град.

 

На краткото тържество присъства и неговият внук, известният психиатър проф. д-р Риналдо Шишков, зам.ректор на Медицинския университет във Варна. „За нашия род това е много важно събитие. Благодаря на варненци, че помнят следата, която дядо ми е оставил за града. Благодаря и на скулптора, която успя да възстанови образа му по няколко стари снимки,“ каза с признателност проф. Шишков.

 

Поставянето на барелефа на Данаил Шишков е част от инициативата на община Варна за почитане на паметта на родолюбивите варненци, каза кметът Иван Портних.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимка: Авторът

Коментари

Новини Варна