IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
17:36 | 13 юли 2018
Обновен: 19:05 | 21 март 2024

Ученик от Варна спечели златен медал на Балканиадата по информатика за старша възраст

Състезанието се проведе в град Тимишоара, Румъния

По материала работи: Пламен Янков
Ученик от Варна спечели златен медал на Балканиадата по информатика за старша възраст

Александър Кръстев от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна стана златен медалист на Балканиадата по информатика за старша възраст. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на образованието. Трите сребърни медали бяха за Виктор Терзиев от СМГ, Мартин Копчев от ПМГ "Акад. Иван Гюзелев"- Габрово, и Радослав Димитров от МГ "Акад. Кирил Попов"- Пловдив.

 

Ръководители на отбора за Балканиадата са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Руско Шиков – ръководител на школа към ПМГ „Атанас Радев“ – гр. Ямбол.

 

Младежката Балканиада по информатика (JBOI) и Балканиадата по информатика (BOI) се проведоха от 7 до 13 юли 2018 г. в град Тимишоара, Румъния.

 

България е на първо място по медали при младежите и на второ място при учениците старшата възраст. Всички български състезатели завоюваха медали.

 

На Младежката Балканиада златни медали завоюваха Виктор Кожухаров от ПМГ "Баба Тонка"- Русе, и  Андон Тодоров от СМГ. За доброто си представяне Георги Петков  от СМГ получи сребърен медал, а Константин Каменов от СМГ – бронзов.

 

Ръководители на отбора, участвал в Младежката Балканиада, са доц. Пламенка Христова, преподавател в Русенския университет, и Петър Петров – ръководител на школа в СМГ- София.

 

Един златен, три сребърни и един бронзов медала и почетна грамота завоюваха участниците от българския отбор на 59-тата Международна олимпиада по математика, която се проведе от 3 до 14 юли в гр.  Клуж-Напока, Румъния.

 

В най-престижното състезание по математика за ученици участваха 615 младежи от 109 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки един от два последователни дни.

 

Златен медал завоюва Борислав Антов от СМГ „Паисий Хилендарски“, а трите сребърни медала получиха Кирил Бангачев от СМГ, Константин Гаров от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“- Бургас, и Иван-Александър Мавров от СМГ. Бронзовият медал бе за Атанас Динев от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ - Бургас , а почетна грамота бе връчена на Кристиян Василев от ПЧМГ – София.

 

В отборното класиране България е на 21-во място, но в класацията на страните от Европейския съюз страната ни се нарежда на пето място.

 

Ръководители на отбора са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Иванов.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна