IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
18:19 | 17 юли 2018
Обновен: 19:03 | 21 март 2024

УМБАЛ “Света Марина“ чества патронния си празник

До края на годината университетската болница ще се сдоби с нов ангиограф срещу инсулти

По материала работи: Борис Проданов
УМБАЛ “Света Марина“ чества патронния си празник

УМБАЛ „Света Марина“ отбелязва днес патронния си празник. Православната църква почита Света великомъченица Марина на 17 юли. По този повод в университетската болница се състоя празненство. Водосвет отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. За доброто настроение на всички се погрижи духовият оркестър на ВМС.

Благодаря на всички работници и служители на УМБАЛ „Света Марина“, която благодарение на техните усилия се превърна в европейското лице на болничното ни здравеопазване, каза за Медийна група „Черно море“ ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов. През нея минават годишно 55 000 души. Радва ни, че и чужденци идват да се лекуват редовно тук, добави той.

Варненската университетската болница е най-високотехнологичната в страната. Разполага с най-модерните уреди за лабораторна диагностика, с молекулярна биология, генетика, патоанатомия… В нея пациентите могат на разчитат на 2 ядрено-магнитни резонанса, 2 ангиографа, 3 линейни ускорителя… Има всичко за комплексното лечение на болния. До края на годината предстои закупуването на нов модерен ангиограф за лечение на мозъчно-съдови заболявания. Както е известно, те са втората причина за смъртност в България. С помощта на тази техника хората ще получават навременна помощ и няма да се стига до инвалидизирането им, обясни ректорът.

Предстои и доставката на генератор за галий 68, изотоп за прецизна диагностика рака на простатата, каза още проф. Иванов. С него ще се допълним портфолиото на медицинските услуги. Но най-много внимание ще обръщаме на младите медици, за да остават да работят у нас и да не емигрират в чужбина, обобщи проф. д-р Красимир Иванов.   

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна