IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
13:09 | 18 юли 2018
Обновен: 19:05 | 21 март 2024

Варна посрещна мощи на двама светци

Св. Матрона Московска е била голяма пророчица, а Лука Войно-Ясенецки е познат и като светецът – хирург

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Мощи на св. Матрона Московска и св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски бяха пренесени в катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Светите мощи, които пристигат от Елистинската и Калмикска епархия на Руската православна църква бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. На 20 юли, Илинден ще бъдат в храм „Св. Пророк Илия“, в неделя, 22 юли – в храм „Св. Атанасий“ и след това отново ще бъдат положени в катедралата, където ще останат за поклонение в катедралния храм до 10 август.

 

Св. Матрона Московска е една от най-почитаните светици в Русия. Имаща от рождението си дара на чудотворството, преди смъртта си тя станала известна като молитвеница и застъпница за Божията слава. Целият ѝ живот станал пример за великия подвиг на любовта, търпението, саможертвата и състраданието.

 

Св. Матрона Московска е родена напълно незряща в Себино, разказа митрополит Йоан. Израстнала е в изключителна бедност и лишения като четвърто дете в семейство на вярващи. Мощите и почиват в Покровския манастир в Москва, където има километрични опашки денонощно. Хора от цяла Русия отнасят в храма много рози. Тя е обичала цветята. Имала дарбата да предсказва събития от бъдещето. Предрича гоненията през 1917 г., изживява ги. Предсказва настъпването на Втората световна война. Била е силна духовна помощ за страдащи хора.

 

Според нейно житие тя показва чудодейни лечебни и предсказателски способности още на 8-годишна възраст. Посещава Киевско-Печорската и Троице-Сергиевата лаври. При поклонението си в Андреевския събор в Кронщат през 1899 г. се среща с праведника Йоан Кронщадски. Според преданието в края на службата си той я повикал с думите: Матронушка, ела при мен. Ето, идва моята смяна – осмият стълб на Русия! След Октомврийската революция Матрона заживява в Москва. До смъртта си (1952) Матрона извършва още много чудеса за вярващите. На 8 март 1998 г. Алексий ІІ Московски разкрива мощите на Матрона Московска и ги полага в Покровския манастир. На 2 май 1999 г. Матрона е канонизирана като светица от местно за Москва значение. Част от нейните мощи се намират и в България. Те са положени в малък храм, кръстен на нейно име в град Пловдив.

 

Другата света частица, положена в катедралния храм във Варна е на Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски. Познат е и като светецът - хирург. По думи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в катедралния храм "Успение Богородично" във Варна има частица от иконата му, дарена завинаги. Лука Войно-Ясенецки поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва и с йод помазвал кръстообразно мястото, където трябвало да се направи разреза. Неговите операции винаги били сполучливи: слепите проглеждали, обречените се връщали към живота. Когато св. Лука вече не можел да помага като лекар се молил за хората и заради молитвите му Господ ги изцелявал. Хиляди са получили изцеление и благодатната помощ.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна