IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
08:23 | 23 юли 2018
Обновен: 15:14 | 9 април 2024

Илинденско-Преображенското въстание почетено във Варна

С възстановка и концерт (СНИМКИ)

По материала работи: Борис Проданов
Илинденско-Преображенското въстание почетено във Варна

По повод 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание в Аспаруховия парк беше организиран празничен концерт с богата музикална програма и възстановка на въстанието. На честването присъстваха представители на местната власт, Военноморските сили, общественици и граждани.

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ съвместно с община Варна, район „Аспарухово“, Военноморския клуб, фондация ВМРО и Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“ организираха традиционното събитие.

 

„Кръвна клетва са полагали хайдутите, които тръгват с ясното съзнание, че рано или късно ще увиснат на бесилото или ще бъдат побити на кол. Това доказва, че съзаклятниците, посягайки към револвера и камата, са знаели, че ще дойде ден да загинат именно от куршум или ятаган. Доказателство за полета на преображенци, които се записват в смъртните дружини на Странджа“, каза контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС на Република България.

На събора концерт беше представена и възстановка на боевете. Илинденско-Преображенското въстание е организирано в Османската империя от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август 1903 г. по нов стил и обхваща Македония и Одринсо. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи.

 

Концертът и възстановката се осъществиха с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към община Варна.

 

Емил Дамянов

 

Снимки Фейсбук

Коментари

Новини Варна