IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
14:24 | 15 август 2018
Обновен: 18:41 | 12 март 2024

Готвят по-големи преференции за пътуване на инвалидите в градския транспорт

Това ще стане с промени в общинската наредба

По материала работи: Борис Проданов
Готвят по-големи преференции за пътуване на инвалидите в градския транспорт

След разговори с кмета на община Варна Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов си стиснахме ръцете за промени в наредбата за реда и условията за пътуване на преференциални цени на хората с увреждания в градския транспорт. Това съобщи пред тв „Черно море“ националният омбудсман Мая Манолова, която имаше изнесена приемна в морската столица. Там е повдигнат проблемът с преференциите за градския транспорт. След разговорите с Манолова кметът Портних се е ангажирал с внасяне на предложение за промени в общинската наредба. В момента хората с увреждания във Варна ползват преференции само за 1 линия, докато на същата или по-ниска цена в София се пътува по цялата градска мрежа.

 

В приемната на омбудсмана са постъпили и оплаквания от варненци, че частни съдебни изпълнители, наети от общината, са обявили няколко недвижими имота за публична продан, без да са информирали за това собствениците им. Във връзка с това Манолова е призовала местната власт да бъде по-коректна към гражданите и да пристъпва към вземания чрез съдебни изпълнители само след предварително информиране на собствениците.

 

Манолова посети и палатковия лагер на майките на деца с увреждания. Там тя съобщи, че реформата в социалната система ще започне на 1 януари догодина. Промените се правят за всички, а не за определени групи, уточни тя.

 

Омбудсманът участва и в дискусия в „Карин дом“. Там тя съобщи, че от догодина ще започне процедура по изготвяне на индивидуална оценка на всеки човек с увреждане. На първо време с това ще се занимават инструктори от Агенцията за социално подпомагане до създаването на специализирани органи за извършване на тази дейност.

 

С промени в Закона ще се сложи ред и в отпускането на помощни средства. В момента за тази цел се отпускат милиони, но неефективно. Причината е, че държавата не контролира нито качеството на медицинските изделия, нито цените, по които работят фирмите. От 2020 г. хората с увреждания няма да получават вече лимитирани суми, а направо помощни  средства, увери Манолова.  Тя каза още, че Законът за личната помощ ще позволи на личните асистенти да бъдат осигурявани здравно и социално, ще сложи ред и в това кой може да ползва услугата. Практиката показва, че сега много общини определят собствени правила, коментира Мая Манолова.

 

Работи се активно и по Закона за социалните услуги. Идеята е те да се разпределят справедливо в териториално отношение и да не се концентрират в големите градове, обобщи омбудсманът.     

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна