IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:39 | 18 август 2018
Обновен: 19:03 | 17 април 2024

Във Варна откриха паметник на българските подводничари

По материала работи: Слав Велев
Във Варна откриха паметник на българските подводничари

 

 

Днес, 18 август 2018 г., в Пункт за базиране Варна се състоя военен ритуал за тържественото откриване на Паметник на българските подводничари.

Паметникът беше изграден по идея на Съюза на подводничарите в Република България, с безрезервната подкрепа на командването на Военноморските сили.

 

Да присъстват на тържествената церемония на кея на Осми отделен дивизион подводни лодки,  чиято 64-та годишнина се чества тази година, бяха дошли много адмирали, офицери, старшини и матроси – от запаса и все още служещи във флота.

 

Строя на почетния караул прие командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който заедно с председателя на Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България капитан І ранг от резерва Станко Станков откри паметника.

 

Новоткритият паметник беше осветен с църковен ритуал от иконом Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска Света митрополия.

 

В словото си капитан І ранг Станков благодари на онези, които спомогнаха за осъществяването на идеята за този паметник – държавни и неправителствени институции, организации, фирми и хиляди спомоществователи - ветерани и приятели на подводничарите и на военния флот.

 

 

Пред присъстващите контраадмирал Петев отправи думи на признателност към славните първопроходци на подводното дело, към героичните дела на поколения български моряци, служили достойно и с чест, защитавайки морските пространства на Родината. Той благодари и на ветераните, на радетелите за съхраняване на флотските традиции и на всички, които подпомагат делото за запазване историческата памет за военния флот.

 

Със заповед на министъра на отбраната с награден знак  „За достойнство и чест” – първа степен, беше награден капитан II ранг Димитър

Върбанов. Наградата беше връчена от командира на ВМС контраадмирал Петев. 

 

Венци и цветя в знак на почит и преклонение пред паметта на българските подводничари, които не са вече сред нас, бяха поднесени от членовете на Съюза на подводничарите в Република България, от командира на Военноморските сили, от общинската администрация на Варна, от Съюза на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от много гости на церемонията.

Коментари

Новини Варна