IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:37 | 21 август 2018
Обновен: 13:39 | 13 април 2024

Библиотека „Рапана“ с видеонаблюдение

Кражбите на книги не секват

По материала работи: Слав Велев
снимки: Черно море

Уличната библиотека „Рапана“ се сдоби с видеонаблюдение. Фирма постави безвъзмездно камери на мястото с надеждата крадците поне малко да се стреснат и да преустановят набезите си. Библиотеката, в която не съществуват правила и норми, нито пък има охрана, беше изградена преди година. Оттогава насам рафтовете й многократно бяха изпразвани, въпреки редицата дарителски акции.

 

Последната масова кампания по даряване на книги, която беше организирана в социалните мрежи, се проведе преди месец. Тогава десетки се включиха и напълниха библиотеката. Два дни по-късно обаче книгите отново ги нямаше. В резултат на това се появиха и камерите, които снимат денонощно, а записите се пазят 30 дни.

 

„Опитахме се с тези камери да редуцираме кражбите, да има книги и хората да идват да четат“, обясни Юзджан Тургаев, един от създателите на „Рапана“. За съжаление обаче ефектът е минимален. „Просто рафтовете се запазиха пълни малко по-дълго време, 3-4 дни повече от обичайното. Явно не можем изцяло да спрем кражбите“, каза още Тургаев.

 

„Нямам думи. За мен това са безсъвестни хора“, сподели пък Йордан Кирчев. Срещаме го да чете книга в библиотеката. „Идеята за уличната библиотека много ми допада. Когато изляза на разходка и отида в Морската градина винаги минавам оттук да видя за нещо интересно. Ако открия сядам и се зачитам. Не си позволявам обаче и една книга да взема. Трябва по някакъв начин да се спре разграбването“, допълни възрастният мъж.

 

След последното изпразване на рафтовете Юзджан Тургаев преглежда записите. „Преди да сложим камерите доста хора ни казваха, че има такива, които идват и пълнят книги направо с чувалите. Оказа се обаче, че не е точно така. Хората вземат, но не с такива огромни количества. Просто всеки идва и прибира по 10-15 книги. Проблемът е, че не връщат еквивалентен брой на това, което са взели“, обясни Тургаев.

 

Въпреки всичко, той смята, че проектът е успешен. „Ние сме приятно изненадани. „Рапана“ издържа цяла година тук. Хората много му се радват, има голям интерес. Постоянно носят книги, въпреки кражбите. Що се отнася до набезите, трудно ще ги прекратим изцяло, защото на някои такъв им е манталитета и е малко непосилно да ги превъзпитаме. Те самите трябва да погледнат на библиотеката като на нещо тяхно. Все пак съм оптимист. Още няколко такива инициативи и смятам, че хората ще се научат“, допълни един от създателите на уличната библиотека.

 

В момента се обсъжда каква да бъде съдбата на „Рапана“, тъй като конструкцията му вече е амортизирана. Не е изключено през есента да бъде демонтиран.

Никола Димитров

Коментари

Новини Варна