IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:42 | 2 септември 2018
Обновен: 06:39 | 21 април 2024

Забраняват търговията с домашни свине във Варненско

Болестта Африканска чума по свинете е установена в провадийското село Тутраканци

По материала работи: Слав Велев
Забраняват търговията с домашни свине във Варненско

Забранява се продажбата, придвижването и транспорта на домашни свине във област Варна. Изключение ще се прави само за животните, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар.Освен това се забранява организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите. През тази седмица беше алармирано, че има опасност да изчезнепородата, заради опасната болест. Това е единствената запазена аборигенна порода прасета у нас, популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500 и е застрашена от изчезване. Източнобалканските свине са черни на цвят, с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се само пасищно в широколистни гори в по-малко от 5% от общините в страната.

 

Болестта Африканска чума по свинете е установена в провадийското село Тутраканци, където вчера бяха унищожени всички прасета, отглеждани в дворовете. Селото е малко и сравнително отдалечено, в него живеят малко над 200 души.Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ вече е обявена 3 км предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци и с. Бозвелийско. Обява и десет /10/ км наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от всички община от област Варна. В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

agrozona.bg

Четете още: Националката Петя Борисова спечели приза „Царица Маргарита” при жените

Коментари

Новини Варна