IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
12:03 | 18 септември 2018
Обновен: 18:50 | 21 март 2024

С 6% повече руски туристи са посетили страната ни от началото на 2018 година

Над 50 представители на руски и български общини участват във Втори форум на побратимените градове в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

По материала работи: Слав Велев
С 6% повече руски туристи са посетили страната ни от началото на 2018 година

С 6% повече руски туристи са посетили страната ни от началото на 2018 година. Това стана ясно при откриването на Втория форум на побратимените български и руски градове, който се провежда в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“. Той е посветен на 110-та годишнина от създаването на курорта. Организиран е от община Варна и се осъществява с подкрепата на Генералното консулство на Руската Федерация във Варна и Россътрудничество. „До края на годината този процент ще нарасне със сигурност, отбеляза кметът на Варна Иван Потртних, който приветства присъстващите зам.-кметове на повече по 50 български и руски градове“. Той отбеляза основните направления, по които се работи за превръщането на Варна в целогодишна туристическа дестинация. Областният управител Стоян Пасев пък пожела следващото издание на форума да се проведе през зимата в нашия град, тъй като всички усилия на градската и областната управа са насочени към това да се усвоят максимално минералните съкровища на града, да се разработят спа центрове, минерални басейни и да се подсигури отопление на сградите, предлагащи тези услуги. Пасев отбеляза, че кметовете от област Варна сами работят за рекламирането на селищата си и като средища на културния туризъм.

 

Похвална е енергията и ентусиазма на малките руски и български побратимени градове – каза -посланикът на Руската федерация Негово превъзходителство Анатолий Макаров. Тяхното сътрудничество е белег не само за  обмяна на бизнес идеи и обмен в областта на науката, икономиката и образованието, но и на човешкото общуване, на общата ни история и естествено притегляне. Повече от 100 града вече са се побратимили между двете страни, а работата на първото издание на форума не е останало незабелязано от президента на Русия Владимир Путин, който в официален разговор с българския премиер Бойко Борисов е отбелязал нарастващото желание за побратимяване на руски и бългасрки градове. По негови данни 336 000 руски граждани са посетили България от началото на 2018 г. Нараства броя и на българските туристи, посещаващи Русия.

 

Целта на Втория форум на побратимените български и руски градове е установяване на нови контакти, развитие на партньорството между градовете от двете страни, споделяне на добри управленски практики и съвместни инициативи в сферата на туризма. Предвидени са работни срещи „Развитие на устойчив туризъм чрез култура – добри практики  в Русия и България“.  Същата е и темата на крълга маса, която ще се проведе в хотел Astor Garden hotel в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Ще бъдат подписани  споразумения между български и руски градове.

 

 

ЕЛИ МАРИНОВА

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна