IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
14:26 | 18 септември 2018
Обновен: 03:43 | 6 април 2024

В парка в „Аспарухово“ представят спектакъла "Българската армия от Аспарух до наши дни"

Над 300 души ще участват във възстановките с техника, въоръжение и снаряжение от различни периоди на историята ни

По материала работи: Слав Велев
Мащабният спектакъл се възстановява след 3-годишно прекъсване, бе казано на пресконференция във Военния клуб във Варна.

 

Военният спектакъл "Българската армия от Аспарух до наши дни" ще бъде представен на 22 септември от 11 ч. до 15 ч. в Аспаруховия вал на парка на „Аспарухово“ във Варна, съобщиха на пресконференция от Организационен комитет "22-ри Септември". Поводът е 110-годишнината от обявяване Деня на Независимостта и 140 години от създаване на Българската армия.

 

Във възстановките ще участват над 300 души от различни организации. Спектакълът е ретроспекция на Българската армия и ще бъдат представени събития, облекла, въоръжение и снаряжение от най-важните периоди на историята й. Ще бъдат пресъздадени конна езда, битки, стрелби с лъкове и огнестрелни оръжия, гранати, боравене с хладно оръжие и много други. Сред автентичните предмети ще са мотоциклети с кош с картечници от Втората световна война. Първи ученически гвардейски отряд от Кърджали ще изпълни танц със саби. Ще има и демонстративен десант на парашутисти от вертолет на специалните сили на ВМС, съобщи флотилен адмирал Георги Пенев. Ще бъдат показани и реплики на български бойни знамена.

 

Програмата ще започне с изпълнението на сегашния и стария химн на България.

 

Една от целите ни е да покажем, че българският дух и духът на армията е жив и да запалим интереса на младите към военното дело, съобщиха от организационния комитет. Всичко е направено така, че да бъде интересно и за малки, и за големи и да се превърне в празник, добавиха оттам. Във връзка с това са взети всички необходими мерки за безопасност. 

 

Мероприятието е подкрепено от Варненската и Великопреславска Света митрополия, Министерството на отбраната,Териториална дирекция "Военни клубове и военно-почивно дело" -Варна, регионалните дирекции на МВР, Военна и Гранична полиция, община Варна и други.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна