IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
13:05 | 20 септември 2018
Обновен: 17:13 | 17 април 2024

На около 8 години българският родител открива, че детето му има проблем с растежа

2/3 от малчуганите с подобни отклонения са недиагностицирани

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

На около 8 години българският родител открива, че детето му има проблем с растежа. Възрастта е занижена с три години, а това е белег за успех на започнатата терапия – каза проф. д-р Виолета Йотова по време на откриването на Седмицата за повишаване на осведомеността за растежа на децата. Пациенти в 10 града на страната са прегледани в  мащабната кампания за ранно откриване на пробойни в растежа на децата. Освен Варна, за две години са посетени градовете Шумен, Разград, Бургас, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Сливен и Ямбол. Прегледани са 146 деца на възраст от 2 до 18 години. При 52 са открити отклонения. Успешно лечение е започнало при 12 деца, а 22 са под наблюдение за започване на лечението.

 

проф. д-р Виолета Йотова

Детските ендокринолози откриват още, че при 16 от децата вариантите на отклонение в растежа са нормални. Проследяването на физическия растеж е важна стъпка към наблюдение на здравето на детето. Забавянето на растежа или ускореният растеж могат да бъдат ранен показател за заболяване. Проследяването на растежа във времето при децата е важно, защото помага не само да се отчетат тенденциите, но и да се предприеме адекватно лечение.

 

д-р Росица Стойчева

Безплатни прегледи за откриване на проблеми с растежа в детска възраст се провеждат днес до 14.00 ч. в ДКЦ „Св. Марина“ във Варна. Прегледите се извършват от детски ендокринолози и в рамките на Световната седмица за повишаване на осведомеността за растежа като част от кампанията „GrowInform” (www.growinform.org). Не е необходимо предварително записване, но е препоръчително родителите да разполагат с точни данни за промяната на ръста и теглото на детето в предходните години.

д-р Веселин Бояджиев

Кампанията „GrowInform“ стартира точно преди 2 години в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и се провежда за първи път в България. Тя има за цел ранното откриване и навременното лечение на състояния, свързани с проблемния растеж при децата. Ще продължи и през следващата година, защото над 2/3 от децата с проблем в растежа са недиагностицирани. Това според специалистите се дължи на слаба информираност на личните лекари и родителите. За разлика от други здравни заведения в страната, УМБАЛ „Св. Марина“ и МУ Варна са единствените места, където прегледите и лечението на отклоненията в растежа се провеждат напълно безплатно, отбеляза проф. д-р Виолета Йотова.

 

Ако детето две години не сменя размера на дрехите си и ако в редицата по физкултура е последно, родителите му трябва да обърнат внимание, отбеляза д-р Росица Стойчева от Варненското дружество по детска ендокринология и детски ендокринолог  в УМБАЛ„Света Марина”. От 3 до 7 години е хубаво да се отиде на лекар. Правилното хранене, спортът и закаляването са начините да се предпази детето от отклонение в растежа, поясни ендокринологът.

 

По думи на д-р Росица Стойчева има концентрация на изследвания за развитието на растежа на децата от  София и Варна. Благодарение на тази кампания, мащабът на проследяване на тези проблеми се е разширил. И през 2019 г. ще бъдат обхванати още 4 области в страната. С подкрепата на ендокринолози предстоят кампании в Пловдив, Бургас и Кюстендил.

 

Макар че в повечето случаи проблеми не се откриват, след прегледа родителите се успокояват, че всичко с растежа на децата им е наред.

 

Няколко са основните фактори, които възпрепятстват растежа при децата – каза проф. Йотова.  От една страна това са хроничните заболявания на системи и органи и вродените анемии. Други причини са нормални варианти на нисък ръст, повечето от които – генетично обусловени. Има и синдромни ниски ръстове, при които ако не се обърне внимание в детска възраст, в бъдеще въпросните хора ще имат проблеми с инсулти, инфакти, хипертонии и недобро качество на живот.

 

Когато децата не се развиват правилно, това може да е показание за преодолимо медицинско състояние. Ранното откриване и диагностициране е от решаващо значение, защото "Децата имат кратко време да растат и цял живот, за да живеят с резултатите", допълни проф.Йотова.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Във Варна закриват уиндсърф предизвикателството WIND2WIN

 

Коментари

Новини Варна