IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:25 | 21 септември 2018
Обновен: 13:42 | 2 април 2024

Общината подпомага още 12 двойки с репродуктивни проблеми

9 семейства ще получат по 3500 лв. за донорска яйцеклетка

По материала работи: Слав Велев
Общината подпомага още 12 двойки с репродуктивни проблеми

Съветниците от ПК“Здравеопазване“ дадоха своето съгласие да бъдат отпуснати 105 еднократни финансови помощи за лечение на  лица с установен здравен статус  на стойност 29 000 лв. Отпуснатите до момента здравни помощи са в размер на 85 500 лв., като остатъкът по този параграф до края на годината е 5 500 лв.

 

Съветниците подкрепиха и предложението на Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, за  отпускане на средства в размер на 39 000 лв. за подпомагане лечението на 12 двойки с репродуктивни проблеми. „2 двойки ще получат по 2000 лв. за инвитро процедури, а 9 двойки  сумата от 3500 лв. за донорска яйцеклетка.“, поясни представител на Дирекция „Здравеопазване“ при Община Варна.  По данни на дирекцията общата сума изразходена до момента за този вид помощи е 58 000 лв., като до края на годината остават  още 73 000 лв.

 

В тази връзка и по предложение на доц. Антоанета Цветкова – председател на ПК“Здравеопазване“ в точка разни бе взето решение 30 000 лв. от този остатък да бъдат пренасочени за  здравни помощи. „Това ще бъде преразпределение, което няма да наруши макрорамката на функция „Здравеопазване“, но ще помогне поне на част от хората със здравословни проблеми“, заяви доц. Цветкова. По нейни думи листата на чакащите за здравни помощи е дълга и много граждани очакват финансова подкрепа от Общината. „Част от тях са млади хора с онкологични заболявания в активна и трудоспособна възраст. Други, около 12%, са деца“, допълни тя. Предложението ще бъде изпратено за разглеждане от ПК“Финанси и бюджет“ и внесено за окончателно гласуване на заседание на Общински съвет – Варна.

Коментари

Новини Варна