IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
11:28 | 21 септември 2018
Обновен: 16:38 | 20 април 2024

Подводница "Слава" става музей

Частна фирма ще стопанисва съоръжението

По материала работи: Слав Велев
Подводница "Слава" става музей

 

Подводница „Слава“ се превръща в туристическа атракция.  Съоръжението, което е извън строя на ВМС от години,  става музей.

Това решиха на свое заседание съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ . Те дадоха съгласие да се реализира инвестиционно намерение на фирма ИНХОМ-ООД, свързано с предоставяне за безвъзмездно ползване на подводницата „Слава“ за  срок от 10 г. и превръщането й в музей. Предложението е подкрепено от Съюза на подводничарите в Република България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва както и от Военноморските сили на Република България. „Подобен музеен експонат, благодарение на своята атрактивност и на възможността за пряк досег с автентичната бойна техника ще представлява интерес и ще привлича посетители не само от региона, но и от страната и чужбина, добавяйки още един щрих към туристическия облик на нашия красив град и региона“, се казва в писмото-подкрепа на командващия Военноморските сили Контраадмирал Митко Петев. В писмо до Общински съвет фирма ИНХОМ ООД информира, че притежава необходимия терен за изграждане на постамент и поставянето на подводница „Слава“ като образец от обществена и туристическа значимост. За целта е учредена Фондация „Белославско стъкло“, която ще има ангажимент да експонира и реставрира подводницата чрез регионални, национални и международни проекти.

 

 

Коментари

Новини Варна