IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
15:25 | 23 септември 2018
Обновен: 00:18 | 26 март 2024

Лято, жега, пек, море! За последно – този понеделник

Още от вечерта обаче ще започне значително захлаждане

По материала работи: Борис Проданов
Лято, жега, пек, море! За последно – този понеделник

Слънчев и значително по-топъл от обичайното за края на септември ще бъде утрешният последен почивен ден около празника на Независимостта, сочи прогнозата на НИМХ на БАН.

През нощта ще бъде ясно. Ще се усили вятърът от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат високи - между 14 и 19 градуса.

Утре преди обяд ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа югозападен вятър и повишението на температурите ще продължи. Около и след обяд, най-напред в Северозападна България, вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили до 15-20 м/сек. и с него ще започне да нахлува студен въздух.

По самото преминаване на бърз студен атмосферен фронт облачността ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали дъжд с гръмотевици.

Към 15 часа температурите ще бъдат в широк интервал от 18-20 градуса в северозападните райони до 32-34 градуса на места в източната половина от страната.

Над Черноморието ще бъде слънчево, след пладне от северозапад облачността ще започне да се увеличава и до вечерта, главно по северното крайбрежие, краткотрайно ще превали. През по-голямата част от деня ще духа умерен югозападен вятър и температурите ще бъдат високи, но до вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух.

Максималните температури на въздуха ще бъдат 28-32 градуса. Температурата на морската вода е 24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще духа силен запад-югозападен вятър, който след пладне в ниските части ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Облачността ще е променлива и по самото преминаване на студения атмосферен фронт само на отделни места краткотрайно ще превали. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 23 градуса, на 2000 метра - около 14 градуса.

Във вторник времето ще остане доста динамично, ветровито и с рязко понижение на температурите. Студеният въздух ще обхване страната.

Дневните температури няма да надхвърлят 15-20 градуса. Облачността ще е променлива. Само на отделни места преди обяд, главно в източните райони, все още ще превалява дъжд.

През нощта срещу сряда вятърът временно ще отслабне, в котловините на Западна България ще стихне и сутринта ще има условия за слаби слани - минималните температури ще са между 4 и 9 градуса, по Черноморието до 12 градуса. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток.

В сряда облачността ще е променлива. Дневните температури ще са между 14 и 19 градуса.

 

dnes.bg


Прочети още: Есента официално настъпи
 

Коментари

Новини Варна