IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:26 | 25 септември 2018
Обновен: 17:19 | 20 април 2024

Варна приема Световно първенство по пожароприложен спорт

За шампионата в морската столица пристигнаха близо 160 участници от Беларус, Казахстан, Русия, Словакия, Чехия, Латвия, Естония

По материала работи: Пламен Янков
Варна приема Световно първенство по пожароприложен спорт

През следващите четири дни Варна ще бъде световния център по пожароприложен спорт при подрастващите. На стадион „Локомотив“ ще се проведе 8-ото издание на световното първенство за младежи и 4-ото за девойки. За шампионата в морската столица пристигнаха близо 160 участници от Беларус, Казахстан, Русия, Словакия, Чехия, Латвия, Естония. За първи път при подрастващите в атрактивните дисциплини отбор ще има и България.

 

 

 

„Нашият отбор е селектиран през юни и води подготовка през цялото лято. Може да се каже, че е прохождащ, предвид факта, че в световен мащаб спортът се развива от 40 години“, обясни Стоян Стоянов, който е заместник-главен съдия по техническото осигуряване.

 

Стоян Стоянов

 

 

В първенството ще участват юноши и девойки от 13 до 18 години, които са разделени в три възрастови групи. Те ще мерят сили в четири дисциплини – изкачване на кула с щурмова стълба, преодоляване на 100-метрова пътека с препятствия, пожарна щафета 4х100 метра и двойно разгръщане на мотопомпа. „Благодаря за доверието на международната федерация. Постарахме се да се представим на ниво като домакини, за което получихме подкрепата на Министерството на спорта и на община Варна“, коментира комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна.

 

Комисар Тихомир Тотев

 

 

„Не е важна победата, а участието. Пожелавам успех на всички деца“, обяви Андрей Калинин, директор на изпълнителния комитет на Международната федерация по пожароприложен спорт, който пристигна у нас за проявата. Той разкри, че в момента се водят усилени разговори с Международния олимпийски комитет, като целта е спортът да влезе в голямото олимпийско семейство. „Първата стъпка за това вече беше направена. Надяваме се, че пожароприложния спорт ще влезе в програмата на Олимпиадата в Китай след 6 години. Едно от условията беше спортът да се развива на поне 3 континента. Той е популярен в Европа и Азия, а на последното световно първенство за мъже и жени в Словакия имаше и отбор от Сенегал, с което това изискване е изпълнено“, каза още Калинин.

 

Андрей Калинин

 


Утре следобед, под звуците на духовия оркестър на Военноморските сили, всички участници ще проведат шествие от ДТ „Стоян Бъчваров“ до входа на Морската градина, където ще се състои официалното откриване. Там ще бъде демонстрирана и пожарна техника, която варненци ще могат да разгледат. В района вече е разположена също изложба, посветена на 140-ата годишнина от създаването на пожарната служба във Варна, която се отбелязва през тази година. 


Никола Димитров

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна