IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
15:57 | 1 октомври 2018
Обновен: 03:37 | 12 май 2024

Пристанище Варна трябва да се социализира

Така е навсякъде по света, каза в сутрешния блок на тв "Черно море" Виктор Бузев, гл. архитект на града

По материала работи: Борис Проданов
Пристанище Варна трябва да се социализира

Млади архитекти от България, Румъния, Турция, Македония и Украйна участват в Международния пленер на тема „Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ за нови обществени пространства“, който се провeжда до 6 октомври в морската столица.

 

Съюзът на архитектите в България организира събитието заедно с общината, Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – Варна. Идеята на организаторите е новата обществена зона на пристанище Варна-изток да осигури съвременна среда за рекреация и забавления на жителите и гостите на града. Младите архитекти ще защитят пред жури визиите си с мултимедийна презентация, а след края на пленера проектите ще бъдат достъпни в интернет.

 

„Тази територия има голям потенциал. Не като Операта в Сидни, но значим за нашия град. Най-вероятно с подкрепата на Съюза и Камарата ще организираме и международен конкурс. Надявам се на концепции зоната на порта да има обществен, културен и социален дял в живота на Варна. Смятам, че ще има свежи идеи, не сме пионери в това, старите пристанища в цял свят се преобразуват. Разчитам да се справим добре като тях“, заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ главният архитект на Варна Виктор Бузев.

 

„Няма да се работи скришно, а в Морското казино. Ще направим изложба с идеите“, добави той.

 

Съгласно Общия устройствен план на Варна пристанищната зона следва да се освободи от товарно-разтоварни дейности и територията му да се предостави за обществени, търговски, културни, спортни, развлекателни и други рекреативни функции.

 

По този начин, разположено само на 1 км от центъра на града, пристанище Варна-изток естествено попада в зоната на новия делови център с многофункционално предназначение. Интерес представлява една от идеите – превръщане на сградите на жп гарата, Транспортната болница и митницата, сега със статут на паметници на културата, в музеи.

 

„Това засега са мечти. Естествено, нова функция е добре дошла, стига да е разумна. За да се случи с жп гарата, е нужна нова такава, транспортен възел на жп и автобусния транспорт. Въпрос на бъдеще е, но говорим за невероятни сгради – като архитектура и културно-историческа стойност. Концентрирани сме сега до шеста зона на пристанище Варна-изток, защото не можем да затворим порта“, допълни арх. Бузев.

 

Заедно с намиращите се наблизо Малки римски терми и красивите сгради по улиците „Преслав“, „Сан Стефано“ и бул. “Приморски“ биха могли да се обособят в цялостно културно-историческо средище, което да представя богатото архитектурно наследство на Варна. Съчетаването на културни, търговско-развлекателни и административни функции безспорно ще обогати новата централна градска част и ще „отвори“ Варна към морето.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (1.10.2018) - Как ще се развие районът на Пристанище Варна - Изток?

Коментари

Новини Варна