IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
14:25 | 5 октомври 2018
Обновен: 21:02 | 23 април 2024

15% от двойките у нас не могат да имат деца

Проф. Ковачев: Стерилитетът в България е нараснал двойно от 80-те години насам

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Стерилитетът у нас е много сериозен проблем и 15 % от двойките са с репродуктивни проблеми – каза проф. Д-р Емил Ковачев – акушер-гинеколог и специалист по асистирана репродукция при откриването на кампания „Репродуктивното здраве – наша обща грижа“  във Варна. Данните са от проучване, проведено през 2015 г. За Европа този процент също е висок – 8-15%. През 1980-1982 г. проблеми с възпроизвеждането са имали едва 7% от населението в България. Това означава, че оттогава до днес за 23 години двойно са се увеличили като численост семействата, неможещи да имат бебе по естествен път. Причините за тази пандемия според проф. Ковачев са от една страна съвременната организация  на живот. Младите хора отлагат времето за забременяване като разчитат преди да увеличат семейството си с ново попълнение, да изградят кариера, да завършат образованието си и да забогатеят.

 

От друга страна увеличаването на заболяванията на половата система също задълбочава този проблем. От тази година Централният фонд Ин витро финансира до 4 опита за всяка двойка, но не всяко семейство може да кандидатства. Тогава идва ролята на общинските програми, а Община Варна, по думи на проф. Ковачев, е пионер в помощта на кампаниите, насочени към асистирана репродукция. Качествената консултация за всяка двойка с подобни проблеми е изключително важна, смята специалистът. Професионалисти по теми, свързани с репродуктивното здраве и акушер-гинеколозите от АГ болницата започват поредица от информационни беседи, целящи да дават навременна информация на двойките с репродуктивни проблеми във Варна и региона. Всеки последен петък от месеца, на територията на АГ болницата, ще се организират срещи с лекари от цялата страна на тема „Ако бебето се бави“.

 

 „Активната дейност на фондация „Искам бебе“ ни мотивира да помагаме и ние – каза кметът на Варна Иван Портних. 34 двойки са се сдобили с 39 бебета през миналата година, благодарение на тази кампания. За периода 2015-2017 година общината е помогнала с 373 000 лева. За 2018 са заделени 170 000 от бюджета за двойки с репродуктивни проблеми. Важно е младите хора да са информирани за възможностите, които им се дават“ – допълни кметът.

 

На сайта на Община Варна двойки, които не могат, но искат да имат бебе могат да се запознаят с правилата за кандидатстване за ин-витро процедури.

 

На телефон 0 700 700 17 от 9 до 17 часа двама психолози ще разговарят с двойки, които имат нужда от емоционална и психологическа подкрепа. Това каза Катя Иванова, която е един от психолозите по програмата. По нейни думи, когато една двойка научи за проблема си с репродукцията, започва веднага да пита за медицинските процедури, без да си дава сметка, че чисто емоционалното напрежение може да бъде смъкнато чрез разговори и консултации и едва тогава да се премине към медицинско решение.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Започва кампания „Репродуктивното здраве – наша обща грижа“

Коментари

Новини Варна