215 деца свалят излишни килограми по общинска програма във Варна
Повечето от тях са момчета
Публикувана: 10 Oct 2018 | 14:57

215 деца с наднормено тегло са обхванати от общинската програма за профилактика и рехабилитация „Аз успявам“. От тях най-голям е делът на подрастващите със затлъстяване трета степен, като по-голяма част от тях са момчета.

 

465 деца са изследвани по програмата за гръбначни изкривявания, като при близо 200 от тях са открити отклонения. Тя се нарича „Добър естетичен вид и комфорт“. Открити са 198 отклонения във формата на стъпалото – с повдигнат свод, с плоскостъпие и сколиоза първа степен, което не е много добре, но специалистите в Спортния диспансер работят с тези деца, направени са профилактични и терапевтични изследвания.

 

Община Варна е първата в страната, в която специализирани здравни кабинети има във всички училища и детски градини, подчерта в студиото на тв „Черно море“ председателят на постоянната комисия по здравеопазване към местния парламент доц. Антоанета Цветкова.

 

Профилактиката на децата по двете програми се извършва в Спортния диспансер.

 

За съжаление, има 5 момчета в юношеска възраст с повишени нива на холестерол и две момчета с триглицериди, което не е много добре за младото поколение, каза още доц. Цветкова.

 

Информация за децата, които имат нужда от прегледи и рехабилитация, се подава от училищните лекари и медицински сестри.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари ( 0 )