IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
14:15 | 10 октомври 2018
Обновен: 12:42 | 8 април 2024

Потънал кораб от римско време е сред най-интересните открития в Черно море

Това съобщиха специалисти по време на 14-ото издание на международната конференция по морски науки и технологии „Black Seа 2018“

По материала работи: Слав Велев
 Потънал кораб от римско време е сред най-интересните открития в Черно море

МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО МОРСКИ НАУКИ И ТЕХНОЛОГИИ „Black Seа 2018“ е посветена на 110 години от създаването на Териториалната организация на научно-техническите съюзи във Варна и 45-годишнината от създаването на Института по океанология.

 

 

Потънал кораб от римско време е сред най-интересните находки във водите на Черно море. Подводната археология е сред бързо развиващите се науки в световен мащаб и в България. Това съобщиха специалисти по време на 14-ото издание на международната конференция по морски науки и технологии „Black Seа 2018“.

 

Двудневният форум се провежда във Варна и тази година е посветен на 110 г. от създаването на Териториалната организация на научно-техническите съюзи във Варна и 45-годишнината от основаването на Института по океанология. 

 

Десетки древни потънали кораби са открити в Черно море през последните няколко години. Това заяви ръководителят на секция „Морска геология и археология“ към Института по океанология доц. Преслав Пеев.

 

Черно море предлага едни от най-добрите условия в целия свят, които предотвратяват разпадането на дървения материал на древните кораби заради своите безкислородни води, поясни доц. Пеев.

 

По време на конференцията бяха обсъждани теми, свързани с корабостроенето и кораборемонта, морския транспорт и пристанищните дейности, океанологията, морската екология и морското образование.

 

 

Радослава Христова

 

Снимка: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна