IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:47 | 10 октомври 2018
Обновен: 20:15 | 25 април 2024

Варненски ученик е най-добрият млад готвач

Красимир Баналиев от ПГТ взе приза на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

По материала работи: Слав Велев
Варненски ученик е най-добрият млад готвач

С тристепенно меню, тънки познания за технологията на ястията и финес, варненският дванайсетокласник Красимир Баналиев впечатли журито на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Зрелостникът от Професионалната гимназия по туризъм във Варна грабна приза „Най-добър млад готвач“ в конкурса на асоциацията. 22-членно жури от известни шеф-готвачи от цялата страна оцениха авторското меню на Красимир, който обра овациите на тема  "Иновативна балканска кухня". След 10-годишно прекъсване най-голямата браншова организация в туризма поднови конкурса „Най-добър готвач на годината на БХРА“. Той се проведе в к.к. Св. Св. Константин и Елена на 26 и 27 септември в рамките на форум „Туризъм и кулинария”. Темата му бе „Иновативна балканска кухня - новаторство и стил“.

 

Младият готвач сготви тристепенно меню, включващо пушена скумрия с с трици от череши, турниран глазиран морков и гел от бакла, агнешки франчрак /котлети, които не са нарязани/, сотиран и намазан с дижонска горчица в коричка от селски хляб с български зелени билки и пюре от морков, към основното поднесе мелиндзано /патладжан, селъри, лук и пипер с перли от домат/. Изборът му за десерт бе глазирана и фламбирана праскова с костилка от черен шоколад и завършек от малко златен прах. 

 

Конкурсът събра 38-ма готвачи от цялата страна в 4 категории: най-добър готвач на БХРА за 2018 г., най-добър сладкар на БХРА за 2018 г., най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г., най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.

 

Събитието се организира с подкрепата на Община Варна и Министерството на туризма. Председатели на журито за готвачите бяха Шеф Тони Иванов и Шеф Ивайло Димитров, а за сладкарите – Шеф Ради Стамболов. Конкурсът се осъществи с подкрепата на шеф готвачи Ивайло Иванов, Живко Димитров и Емилиян Василев. Регламентът бе изготвен от организаторите – БХРА.

 

Претендентите за престижните кулинарни титли се състезаваха в рамките на два дни в специално обособени работни места пред очите на журито и публиката, а състезанието се излъчваше онлайн.

 

Варненското момче бе следвано в класацията от  Василена Димитрова от Свищов и Теодора Прагова от Велинград.

Ели Маринова

 

В Библиотеката във Варна дават безплатни дигитални консултации за бизнеса

Коментари

Новини Варна