IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
13:59 | 11 октомври 2018
Обновен: 14:24 | 1 април 2024

Всеки пети има проблем с психичното здраве(Обновена)

В УМБАЛ „Света Марина“ прилагат вече нов метод на лечение, който включва точното хапче в точната доза за всеки пациент

По материала работи: Пламен Янков
Всеки пети има проблем с психичното здраве(Обновена)

Проф. д-р Христо Кожухаров. Снимка Пламен Гутинов

 

 

Близо 20% от населението у нас има проблем с психичното си здраве. От тях 10% имат тревожни разстройства, 6% - депресивни, 3% страдат от алкохолна зависимост. Това съобщи на пресконференция проф. д-р Христо Кожухаров, ръководител на катедрата по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет във Варна. Поводът бе Световният ден на психичното здраве 10 октомври. 

 

Жените са по-засегнати от психиатрични заболявания, сочи още статистиката. Най-големият проблем в сектора е съществуващата стигма към  болните и специализираната помощ, каза още проф. Кожухаров. Сред най-погрешните представи за хората с психично-здравни проблеми са, че те са опасни, че болестите им не се подават на лечение, че зависят от наследствени фактори, че лекарствата са безполезни, дори вредни, че всички пациенти са еднакви, обясни той.


Въпреки всички проблеми у нас се практикува вече модерна персонализирана психиатрия, а пациентите имат достъп до иновативни инструменти при назначаването на лечение, които са все още недостъпни в редица недостъпни страни. Една от тях е персонализираната медицина, която накратко се определя като точното хапче в точната доза за точния пациент. У нас тя се прилага от година. Терапия се назначава на базата на тест, който идентифицира специфични за всеки генетични маркери. Те казват кои медикаменти ще действат по очаквания начин, кои няма да са ефективни и от кои могат да се очакват странични ефекти. Тестът покрива над 122 лекарствени средства, одобрени от Американската агенция по храни и лекарства. Пробата за теста се взима чрез натривка от вътрешната страна на бузата. У нас вече 300 пациенти са получили персонализирано лечение и съответно подобрение, като пациент №300 е от Варна, поясни проф. Кожухаров. 


Фармакогенетичният тест струва 1 500 лв. и не се поема от НЗОК, което означава, че пациентът трябва да го плати от джоба си, стана ясно още на пресконференцията.  

 

В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, работят четири психиатрични клиники - за лечение на депресивни състояния, на лица с психични разстройства, с психомоторна възбуда и висок агресивен и суициден риск и зависимости, на психични разтройства в старческа възраст и детско юношеска психиатрия.

 

В болницата се покрива лечението на всички групи психиатрични заболявания, като за пациентите се грижат интердисциплинарни екипи, подчерта проф. д-р Мариана Арнаудова, ръководител на Трета психиатрична клиника. Тя обърна внимание също на факта, че пациентите в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна имат достъп до най-модерните методи на лечение и нови концепции в терапиите.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна