IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
17:34 | 12 октомври 2018
Обновен: 23:01 | 10 април 2024

Около 100 хил. българи страдат от ревматични заболявания

Дискусия за достъпа до качествено здравеопазване се проведе във Варна

По материала работи: Пламен Янков
Около 100 хил. българи страдат от ревматични заболявания

Ревматичните заболявания заемат едно от първите места в света по разпространение, като изпреварват сърдечно съдовите и онкологичните. В България пациентите с подобна диагноза са около 100 000. И в световен мащаб, проучванията до момента не могат да отговорят на въпроса какво предизвиква заболяването. Затова и диагностицирането е трудно. Сред основните симптоми са подуване на ставите и болки в гърба. Информационна кампания и дискусии в различни градове на страната провокират хората да обърнат внимание на своето здраве при това навреме.

 

„Пациентите минават през личните си лекари и по необясними причини те най-напред ги изпращат при ортопеди, при невролози и когато стигнат при ревматолозите, те казват късно е вече и наистина е така. А тези диагнози не могат да се поставят за ден-два. Понякога са нужни дори 7-8 години, за да се постави една диагноза. Колкото по-рано стане това, толкова по-добре“, коментира пред телевизия „Черно море“ Роза Чеглайска – председател на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. 

 

Дискусия за достъпа до качествено здравеопазване се проведе и във Варна по повод световния ден на ревматичните заболявания. Тя беше организирана от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. Сред основните проблеми в сектора е това, че няма изготвен регистър на болните.

 

„За щастие с всеки изминал ден медицината ни предоставя все повече препарати и все повече медикаменти, благодарение на които ние пациентите можем да бъдем равностойни граждани на това общество, можем да забравим за тези заболявания и можем да бъдем трудоспособни, даже и щастливи“, отбеляза още Роза Чеглайска.

 

Около 5000 са пациентите с евматични заболявания в България, които се лекуват с биологични препарати, които се реимбурсират от Здравната каса. Ревматичните заболявания са социално значими, тъй като много бързо инвалидизират хората, ако не се вземат навреме мерки. За съжаление все по-ниска е възрастовата граница на пациентите, които получават подобна диагноза. Сред заболелите има дори двегодишни деца.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна