IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
16:44 | 12 октомври 2018
Обновен: 03:41 | 7 април 2024

Разтоварването на центъра от тежкотоварни автомобили ще намали шума във Варна

Най-голям дял в шумовото замърсяване на територита на града е транспортният шум

По материала работи: Слав Велев
Разтоварването на центъра от тежкотоварни автомобили ще намали шума във Варна

 

Разтоварването на центъра от тежкотоварни автомобили ще намали шума във Варна. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на „План за действие за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на територията на агломерация Варна“. Сред мерките за намаляване на шума на Община Варна са обновяване на автобусите на градския транспорт, използване на автоматизирани системи за регулиране на движението, залесяване и полагане на противошумни пътни настилки.

 

„Най-голям дял в шумовото замърсяване на територита на град Варна е транспортният шум, т.е. автомобилите и автобусите, които се движат по основните булеварди на града, каза инж. Диана Кирчева – гл. експерт в Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

 

През миналата година на десетина места в града е отчетен шум около 70 децибела. Най-високи ниваса измерени на бул. „Цар Освободител“. Данните сочат, че много шумно е било също на булевардите „Христо Смирненски“ и „Владислав Варненчик“. Община Варна ще продължи да изпълнява предприетите мерки за намаляване на шума.

 

 

„Нашите усилия ще бъдат насочени именно към подобряване на транспорта в общината, във връзка с неговата организация, подмяната на транспортните средства, създаване на синя зона, разтоварване на централните градски части от тежкотоварни автомобили. Това е една много ефективна мярка, констатирана в плана за действие като анализ и следствие от резултатите на шумовата карта. Ще обръщаме внимание на видовете пътни настилки. Това ще стане необходими, защото иам такива, които са противошумни“, каза още експертът.

 

 

С цел ограничаване на шумовото замърсяване ще бъдат изградени велосипедни паркинги, развита ще бъде и мрежа от колела под наем, ще се предприеме озеленяване и изграждане на шумозащитни пояси.

 

Значителен дял от населението във Варна е засегнато от въздействията на шумовото замърсяване. Всеки трети варненец е подложен на силен шум и през нощта. Той може да причини загуба на слуха, стрес, високо кръвно налягане, загуба на сън, разсеяност и ниска продуктивност на работата. 

 

НИНА РУСКОВА

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна