Мобилна лаборатория ще тества за диабет и във Варна
25-ти октомври, до входа на Морската градина, вижте още
Публикувана: 17 Oct 2018 | 15:06

Мобилна лаборатория с безплатни тестове за пациенти със захарен диабет ще обиколи страната като част от Национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет тип 2. Кампанията под надслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” се организира от фармацевтична компания, съвместно с Българското дружество по ендокринология. Провежда се за втора поредна година у нас.

 

Първият етап от инициативата е осъществяване на безплатни изследвания за гликиран хемоглобин на пациенти, диагностицирани със захарен диабет тип 2. Във Варна мобилната лаборатория ще бъде на 25-ти октомври, до входа на Морската градина в рамките на няколко дни в часовия диапазон от 10.00 до 16:00 ч.

 

Гликираният хемоглобин (отбелязван още като HbA1c) е форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца. Изследването на гликирания хемоглобин е „златен стандарт” за оценка на гликемичния контрол при лица със захарен диабет. За измерване на нивата му не се изисква специална подготовка от страна на пациента и може да се извършва по всяко време на деня.

 

Информационната кампания е с национален обхват и се организира по повод Световния ден за борба с диабета – 14-ти ноември.

 

Ако захарният диабет тип 2 бъде открит навреме и правилно контролиран, може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки характерните съпътстващи заболявания. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена редовна  физическа  активност и избор на подходяща терапия. Пациентите със захарен диабет тип 2 трябва да са наясно, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на тяхната кръвна захар, но и от развитието на сърдечносъдови заболявания.

 

В УМБАЛ „Св. Марина“–Варна се извършват костномозъчни трансплантации на световно ниво

 

Коментари ( 0 )