IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
13:39 | 18 октомври 2018
Обновен: 06:39 | 10 април 2024

Ябълкова и гроздова се очертава да бъде 2018 година

В сезона на туршиите – какво има и колко струва по варненските пазари

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Увеличение на цените на всички плодове и зеленчуци се забелязва навръх туршиеното време. Това споделят и търговци, и клиенти във Варна. Общата инфлация у нас третата по големина в рамките на Европейския съюз след тази в Румъния и Унгария според последните данни на Евростат.

 

Все още е рано за залагането на зеле в бидоните, но на този етап предпочитаното българско зеле за втасване държи цена от 1 лв. за килограм – цена, която не е била толкова висока от поне десетилетие. „Едва ли ще падне под 80 ст.“, прогнозират собственици на зеленчуковото тържище във Варна. Големите търговски вериги пускат в пъти по-евтина стока. Там дебелолистното бяло зеле, (което трудно втасва) вече се продава по 39-40 ст. за килограм и по-непридирчивите домакини пазаруват, за да заложат отсега бидоните.

 

На финала са варненците, консервиращи за зимата домати и чушки. Пиперът по борси и пазари в момента е предимно от Македония и Турция, тъй като българският вече е на приключване и се намират предимно „върхарчета“, т. е последните чушки от корените, които са по-дребни. Макар че приключи консервирането на домати, любителите на шопската салата, които не са от най-имотните, ще  трябва да почакат до следващото лято,  защото вкусния червен зеленчук „тръгна“ нагоре. Има го все още по 2,70 лв. за кг. но не вярвайте, че е български. Масово се продава по 4-5 лв. 

 

Масово в момента купуват зарзават тези домакини, които държат на домашните туршии. Карфиолът тръгва от 1,30 лв. на борсови цени в големите тържища и достига до ок. 2. лв. на дребно. Зелените домати са по ок. 1,40. Зелените камби – 2 лв., червените – по ок. 3 – 3, 30 лв. на дребно. Морковите държат стабилна цена от около левче за килограм. Все още варненци купуват краставици корнишони за консервиране, които започват от 1,70 и на места минават 2 лв. за кг.Строени“ в редици чакат по борсите и пластмасовите бидони, в които хората залагат туршии и вино.

 

На всички е направило впечатление свръхпроизводството на ябълки през тази  година. 2018 бе силна и за гроздето. Това е и причината търговците да се оплакват от слабо търсене. Хората прибраха огромна реколта от градинското си грозде и ябълки в дворовете и е логично, че нямаме голямо търсене, обосновава се търговка на пазарчето в „Чайка“.

 

Висока е цената на портокалите и мандарините, но това е нормално, защото те тепърва ще започнат да се берат в южните ни съседки. По 3 лв. средно вървят портокалите в момента и любителите на фрешове ще трябва да почакат, за да паднат цените, ако разбира се, не искат да пият „златен“ портокал.

 

Десертното грозде държи стабилна цена от ок. 2,40- 3.00, но стафидното е скъпо – по 4-5 лв. и си го позволяват по-имотните варненци. Отскоро по пазарите се забелязват и типичните за сезона (не и за географската ни ширина) райски ябълки и нарове.

 

Започва търсенето на тикви, които е момента вървят по около 70 ст. за кг. „Цената им ще падне“, обещава търговка на открит щанд в района на автогарата. Прави впечатление обаче отсъствието на големи камари тикви, каквато беше есенната сезона традиционна гледка по ъгли и махали в морската столица. Причина за това е все по-затегнатия контрол и изисквания за продажба на открито. Продавачка на „Чаталджа“ обаче се жалва, че клиентите ѝ избягват да купуват цели тикви. По тази причина тя и колегите ѝ се принуждават да кълцат тиквите на по-дребни парчета, за да отговорят на изискванията на купувачите.

 

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали цените на енергията (+0,90 пр.п.), следвани от услугите (0,57 пр.п.), храните, алкохола и тютюневите изделия (0,51 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (0,08 пр.п.).

 

Инфлацията е факт. Всички цени полудяха нагоре. Малцина работодатели се съобразяват с това и актуализират заплатите. Каквото и да е движението на цените на зарзавата в сезона на туршиите, всеки ще си купи това, което може да си позволи, а не каквото иска.

 

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Инфлaцията в България е третата по големина в ЕС за септември

Коментари

Новини Варна