IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
17:30 | 22 октомври 2018
Обновен: 18:42 | 21 март 2024

Законодателни промени за правата на детето обсъдиха експерти

Делата, свързани с родителски конфликти във Варна не са много, но са изключително тежки, отбелязаха магистрати

По материала работи: Слав Велев
Законодателни промени за правата на детето обсъдиха експерти

Възможните законодателни промени, които да гарантират правата на детето при родителски конфликти обсъдиха експерти и представители на различни институции във Варна. Едно от предложенията е медиатори да работят със семействата, при възникнал проблем между тях, преди той да е влязъл в съда. Друго от предложенията е да бъде създаден специализиран съд за детско правосъдие, по модела на редица страни в света, както и да се повиши експертността на всички, които работят в тази сфера, не само на съдиите, тъй като по думите на председателя на Районен съд – Варна Ерна Якова, делата са доста тежки.

Очертани бяха и параметрите на проблема за родителското очуждение, който според председателя на Апелативен съд – Варна Ванухи Арекелян  означава тотално разкъсване на изконно заложения модел на отношения между родители и деца и нещо повече, на изконно разкъсания модел между бащата и майката на това дете. „Родителите затова са дадени, да бъдат баща и майка, за да може когато едно дете се качва по стълбата на живота, ако се измори, ако залитне, ако се почувства несигурно, да може да се хване с двете си ръце за двете перила“, коментира Ванухи Аракелян.

Експертите се обединиха около становището, че най-важна е навременната намеса на специалисти, преди проблемът в семейството да е ексалирал. „Добре е да има мотивиращи и дисциплиниращи мерки спрямо родителите и да им насочим вниманието върху детето, защото това е тяхното дете. Държавата е ограничила намесата в семейно-правните отношения и това е правилно“, отбеляза  Ева Жечева – директор на дирекция „Права на детето“ при Омбудсмана на Република България.

Отношенията между родители в конфликт и техните деца са деликатни и при тях трябва да се пипа внимателно, категорични са магистратите, които имат опит в подобен тип дела.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна