IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:17 | 30 октомври 2018
Обновен: 04:14 | 15 април 2024

Акция по кръводаряване в Икономическия университет във Варна

На ден са нужни по 80 кръводарители, а средно даряват 50-60

По материала работи: Пламен Янков
Акция по кръводаряване в Икономическия университет във Варна

Акция по кръводаряване се състоя в Икономическия университет във Варна като част от есенната кампания сред пълнолетни ученици и студенти, която се провежда от Районния център за трансфузионна хематология – Варна. Преди това кампанията премина през МУ и ТУ.

 

„В Медицинския университет имаше много добра организация и дойдоха близо 90 души, но в Техническия почти не се отзоваха“, коментира д-р Нели Стефанова от Районния център във Варна. Тя сподели, че се опитва много често да изнесат екип извън центъра, тъй като недостигът на кръв е много сериозен.

 

„В центъра във Варна на ден средно даряват 50 -60 човека, но има дни, в които минават едва 25 -30, а са нужни 80 човека на ден, за да задоволят нуждите на болничните заведения“, сподели още д-р Стефанова. 

 


 

 

„Надяваме се много хора да дойдат да дарят кръв. Това не представлява никаква трудност, една много лесна стъпка, с която може обаче буквално да се спаси живот. В предишни години кампанията е била много успешна в университета. Със сигурност ще продължим да правим такива акции, заяви Фатме Алиосман, която е член на Студентския съвет към Икономическия университет. 

 

 

 

Сред първите, които се отзоваха на акцията, беше 28-годишният Емил Бояджиев. Интересното е, че той не е студент в университета, а просто живее наблизо. Това беше първото даряване на кръв в живота му. „Имах свободно време, постоянно чувам новини за тежки инциденти и хора, които се нуждаят от кръв. На такава възраст съм, че съм в силите си. Здрав съм и реших, че е редно да го направя. Освен това четох, че кръводаряването е полезно, така да се каже от време на време да се обновява системата“, обясни младият мъж. 

 

 

Никола Димитров

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна